Suomalaistutkijat olivat oikeassa: Tämä vihannes alentaa syöpäriskiä

Portsmouthin yliopiston tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan tomaatin sisältämä lykopeeni hidastaa syöpäsolujen leviämistä ja voi jopa tappaa eturauhassyövän solut.

Uusi tutkimus tukee vuosi sitten Itä-Suomen yliopistossa julkaistua väitöstutkimusta, jonka mukaan ravinnosta saatavat karotenoidit alentavat riskiä sairastua syöpään. Tutkimuksen mukaan ravinnosta saataviin karotenoideihin kuuluva lykopeeni voi vähentää syöpäriskiä. Sen lisäksi karotenoidien havaittiin vähentävän veren rasvojen hapettumista.

Tuore Portsmouthin yliopiston tutkimus vahvistaa lykopeenin hyödyt. Tutkijoiden mukaan lykopeeni, joka antaa tomaatille punaisen värin, pystyy estämään syöpäsolujen kiinnittymisen terveeseen soluun.

– Ihminen saavuttaa tähän kemialliseen reaktioon tarvittavat lykopeenimäärät jo syömällä teollisia tomaattituotteita. Tutkimuksemme toteutettiin laboratorio-oloissa, joten lisätutkimuksia tarvitaan vielä asian vahvistamiseksi, tohtori Mridula Chopra Portsmouthin yliopistosta totesi.

Tutkimuksen osarahoittajana toimi elintarvikejätti Heinz, joka halusi niin ikään vahvistusta aiempiin lykopeenistä tehtyihin tutkimuksiin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat