Suomalaisten yleisin grillausmoka – sorrutko sinä tähän?

Suomalaiset sortuvat vuodesta toiseen samoihin grillausvirheisiin, toteaa televisiosta tuttu kokki.

Televisiostakin tuttu kokki Henrik "Roope" Rehbinder ihmettelee, miksei suomalainen grillikansa ole oppinut vieläkään grillaamisen perussääntöjä. Suomalaisten yleisin grillausmoka on Rehbinderin mukaan lihan kypsennyslämpötilan sekä vetäytymisen unohtaminen.

– Tuntuu, että samoja virheitä toistetaan, vaikka niistä toitottavat ja muistuttavat televisiokokit jatkuvasti. Lihat kuin myöskin kalat kannattaa ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Ei missään nimessä suoraan auringonpaisteeseen mätänemään, mutta huoneenlämpöön.

– Tärkeää on myös lihan vetäytyminen. Eli jos haluaa vaikka medium-kypsän pihvin, niin liha otetaan grillistä pois jo siinä vaiheessa, kun kypsyys on medium miinus ja liha on sisältä vielä raakaa. Sitten liha kääritään folioon vetäytymään.

Älä ylikypsennä kanaa tai porsasta

Kun liha otetaan grillistä ajoissa ulos ja kääritään folioon, se jatkaa vielä kypsymistä. Lihaan sitoutuu tällöin paljon lämpöä ja kaikki mehut pysyvät lihan sisällä. Jos liha kypsennetään loppuun asti grillissä, se kuivuu helposti. Edes kanaa ja porsasta ei kannata Rehbinderin mukaan kärventää ylikypsäksi.

– Ihmiset pelkäävät trikiinejä niin paljon, että porsas ja kana grillataan varmuuden vuoksi todella ylikypsäksi, ettei se nyt vahingossakaan jää raa'aksi. Se ei oikeasti ole niin vakavaa, vaikka liha jäisi grillistä otettaessa vielä hieman roseeksi. Liha jatkaa kypsymistään vielä siellä foliossa, Rehbinder muistuttaa.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat