Suomalaistalouksien suurin pelko toteutuu joka kolmas tunti – onko sinun kotisi turvassa?

Suomalaiset pelkäävät tulipaloja, mutta siitä huolimatta kotien paloturvallisuus ei ole kohdallaan.

Suomalaiset pelkäävät eniten kotona sattuvista vahingoista ja uhkista tulipaloja, selviää turva-alan yrityksen Verisuren teettämästä tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan suomalaisista vastaajista 77 prosenttia oli huolissaan tulipaloista, kun heiltä kysyttiin, mitkä kotia uhkaavista vahingoista heitä huolestuttavat eniten. Murrot huolestuttavat vain viittä prosenttia vastaajista ja vesivahingot yhdeksää prosenttia.

Erityisesti vastaajat pelkäsivät sähkölaitteiden aiheuttavan tulipaloja.

Suomalaisten huoli on periaatteessa ihan perusteltua, sillä viime vuonnakin Suomessa tapahtui asuntopalo joka kolmas tunti, jos tulipalojen määrä jaetaan vuorokausitasolle, sanoo Verisuren Suomen viestintävastaava Helena Tielinen .

Suomalaiskotien paloturvallisuudessa näyttäisi vielä olevan parannettavaa. Kyselyyn vastanneista 96:llä prosentilla on kotona palovaroitin, mutta vain 39 prosenttia vastaajista kertoi omistavansa palosammuttimen. Vanhemmat vastaajat olivat paremmin varustaneet koteja tulipalojen varalta, sillä yli 55-vuotiaista vastaajista palovaroitin on 98:llä prosentilla vastaajista ja palosammutinkin 52:llä prosentilla. 18–34-vuotiailla vastaajilla palovaroitin on 93:llä prosentilla ja palosammutin vain viidenneksellä vastaajista.

Viestivätkö palovaroittimesi?

Toimivat palovaroittimet ovat kodin paloturvallisuuden perusta.

–  Tulipalon sattuessa on jokaisella sekunnilla merkitystä. Tieto palosta tavoittaa nopeammin kaikki asunnossa olevat, jos kodin palovaroittimet viestivät keskenään ja alkavat kaikki hälyttää samanaikaisesti niin puheella kuin hälytysäänellä, heti jos yksi palovaroittimista havaitsee savua, kertoo Tielinen.

Tutkimus tehtiin verkkokyselynä 29.-30.10.2014. Kyselyyn vastasi 1007 suomalaista, jotka olivat iältään 18-74-vuotiaita. Tutkimuksen toteutuksesta vastasi YouGov.

Lähde: Verisure

Lue myös:

    Uusimmat