Suomalaista talotekniikkaosaamista palkittiin

ABB:n toimisto- ja pysäköintitalo Helsingin Pitäjänmäellä ja Helsingin keskustakiinteistöjen säätöjärjestelmä valittiin Talotekniikka 2000 -kilpailun voittajiksi. Kilpailussa etsittiin kohteita, jotka parhaiten edustavat suomalaista talotekniikkaosaamista.

Kilpailuraati pitää ABB:n Tellus-taloa hyvänä esimerkkinä uudisrakennuksesta, jossa energia- ja ympäristöasioihin sekä sisäilman laatuun on kehitetty useita uusia ratkaisuja. Esimerkiksi rakennuksen jäähdytys toimii kaukolämmön jätelämmöllä, ja korkeiden tilojen plasmavaloilla taloon saadaan pienellä energiamäärällä runsaasti luonnonvalon kaltaista valoa. Tellus-talon tieto- ja automaatiotekniikka säätää itseohjautuvasti valaistuksen, lämmityksen ja jäähdytyksen tilojen käytön mukaan. Erilaisilla runko- ja pilariratkaisuilla, talon ositettavuudella ja ohjausratkaisuilla talon tilat ovat helposti muunneltavissa.

Toinen palkittu kohde on Helsingin kaupungin keskustakiinteistöjen säätö- ja valvontajärjestelmä. Se on avoin tieto- ja automaatioratkaisu, jonka avulla kaupungintalo sekä sen ympäristön vanhat kiinteistöt on saatu liitettyä samaan talotekniseen järjestelmään. Vanhojen arvorakennusten sisäilmasto ja energiatalous muutettiin palkitulla tekniikalla vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Peruskorjatuissa tiloissa on älytekniikkaa, jolla huonelämpötiloja, jäähdytystä ja ilmastointia voidaan säätää käytön mukaan.

Mediaboxille kunniamaininta

Tuomaristo painotti valinnassaan talotekniikan liittämistä käyttäjän tarpeisiin sekä kohteen ympäristöystävällisyyttä, elinkaarta ja energian käyttöä. Lisäksi tuomaristo arvosti sisäympäristön terveellisyyttä, viihtyisyyttä, esteettisyyttä ja uuden tekniikan käyttöä.

Kilpailun järjestivät rakennusalan järjestöt yhteistyössä. Palkittujen lisäksi raati myönsi kunniamaininnan Mediabox-taloverkolle. Se on asuin-, liike- ja teollisuusrakennuksiin soveltuva verkkoratkaisu. Samassa verkossa voidaan siirtää esimerkiksi puhelin- ja tietokoneyhteyksiä, perinteistä tv-kuvaa sekä uutta digi-yhteyttä, palo- ja rikoshälytyksiä sekä vanhusten hätähälytyksiä. Verkko toimii yhdellä standardiliitännällä, johon voidaan liittää erilaisia laitteita käyttäjän tarpeiden mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat