Suomalaispariskunta auttaa aids-orpoja Etiopiassa

Pirkko Nummela ja hänen puolisonsa ovat työskennelleet lähes 10 vuotta Etiopiassa aids-orpojen hyväksi. Pirkko kertoo, miten hän ajautui lähetystyön pariin ja mikä motivoi häntä auttamaan.

Pirkko kiinnostui 14-vuotiaana teinityttönä hengellisistä asioista. Kutsumus hautautui pitkäksi aikaa, kun elämä kuljetti eteenpäin: tuli mies, perheen perustaminen, työ päiväkodin johtajana ja erityisopettajana.

1990-luvun puolivälissä vanha kutsumus alkoi nostaa uudestaan päätään.

− Hakeuduimme mieheni kanssa Suomen lähetysseuraan ja ilmoitimme olevamme valmiit lähtemään minne vain. Etiopia tuli kuvioihin kohtalon sanelemana, Pirkko kertoo.

Etiopiassa toimi tuolloin koulu suomalaisten lähetystyöntekijöiden lapsille. Pirkko ja Matti pakkasivat laukut lyhyellä varoitusajalla. Suomeen jäi pariskunnan poika, joka oli juuri aloittamassa armeijan.

− Emme epäröineet lähdön suhteen lainkaan. Kutsumus ja halu auttaa toivat varmuuden siitä, että olimme menossa oikeaan suuntaan.

Koulutyö vaihtui orpojen auttamiseksi

Nummelat työskentelivät pienessä, yhdeksän oppilaan koulussa kaksi vuotta. Heille valkeni pian, ettei etappi olisi lopullinen.

− Kun Suomen Lähetysseuralta pyydettiin apua aids-orpotyön aloittamiseen, ajattelimme heti, että tässä se on!

Aids-orpojen auttamiseen tähtäävää hanketta ajoi eteenpäin paikallinen Mekane Yesus -kirkko. Nummelat siirtyivät kirkon palvelukseen ja pääsivät mukaan jo suunnittelutyöhön. Tarve aids-orpojen auttamiseen oli akuutti; ongelma on Etiopiassa mittava.

− Toiminnan lähtökohta oli saada orvot sijoitetuksi paikallisiin perheisiin, ei lähteä perustamaan mitään orpokoteja. Sijoitusperheet ovat köyhiä, mutta hankkeen kautta heitä pystytään tukemaan.

Jokainen hankkeen piiriin tullut aids-orpo saa rahallista tukea toimittavan kummin Suomesta. Matti työskenteli kummiyhdyshenkilönä, Pirkko teki perheissä kotikäyntejä ja hoiti sekä viranomaisasioita että käytännön toimia.

− Tuen saaminen on lapsille suuri asia. Heidän on vaikea käsittää, että joku kaukaisessa maassa välittää heistä.

− Tavoitteemme on auttaa orpoja niin, että he kykenevät myöhemmin auttamaan itse itseään ja pärjäämään yhteiskunnassa, Pirkko sanoo.

"Otetaan vastaan mitä tulee"

Pirkko ja Matti jäivät palkitsevan työn siivittämän Etiopiaan lopulta lähes kymmeneksi vuodeksi. Työ ei tuonut taloudellista rikkautta, mutta senkin edestä henkistä pääomaa.

− Köyhyys tulee Etiopiassa iholle, ja myös kuolemaa joutuu kohtaamaan. Etiopialaisilla ei ole kuitenkaan tapana vaipua synkkyyteen. Ihmiset ovat se voimavara, Pirkko kertoo.

Kulttuurishokkia Nummelat eivät kokeneet missään vaiheessa.

− Lähdimme matkaan avoimin mielin, vailla tarvetta päteä mitenkään. Asenteemme oli, että otetaan vastaan mitä tulee.

Takaisin Etiopiaan

Nummelat palasivat Suomeen avjaa kaksi vuotta sitten. Ensi syksynä he suuntaavat maahan takaisin.

− Lähtijöistä on ollut pulaa. Omakin tilanteemme on muuttunut sikäli, että pojallamme on perhe ja 3-vuotias lapsi. Myös he tarvitsevat apua, Pirkko kuvaa lähtemisen vaikeutta uuden rupeaman edessä.

Halu auttaa vetää lopulta pisimmän korren. Hankkeen piirissä on parhaillaan 300 lasta. Pirkkoa ilahduttaa erityisesti se, että työn konkreettiset tulokset alkavat näkyä.

− Koululaiset ovat menestyneet opinnoissaan hyvin. Moni on valmistunut jo yliopistosta ja ammattioppilaitoksista. Viime vuonna kävin paikan päällä ja tapasin hankkeessa mukana olleita nuoria, jotka halusivat auttaa osaltaan muita. He suunnittelivat korjaavansa yhdessä huonokuntoisia koteja perheissä, joiden huoltajat eivät itse kykene sitä tekemään.

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja