Mainos

Suomalaislääkäri Clintonin keuhkokuumeesta: Se on kova tauti – mutta tuskin Hillaryn kohtaloksi

1:41

Keuhkokuume on yksi yleisimmistä heikkokuntoisten vanhusten kuolinsyistä. Perusterveelle ihmiselle siitä ei sen sijaan pitäisi olla hengenvaaraa.

Keuhkokuume nousi aamulla uutisotsikoihin, kun USA:n demokraattipuolueen presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin lääkäri kertoi Clintonin sairastuneen siihen. Sairaus paljastui, kun Clinton joutui poistumaan etuajassa syyskuun 11. päivän terrori-iskujen muistotilaisuudesta New Yorkista eilen.

Lääkäri kertoi 68-vuotiaan Clinton myös kärsineen allergiaan liittyvästä yskästä.

Kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Petteri Carlson Diacor-lääkäriasemalta kertoo, että keuhkokuume on varsin tavallinen mutta myös vaarallinen sairaus. Se on esimerkiksi yksi yleisimmistä heikkokuntoisten vanhusten kuolinsyistä.

Riskiryhmään kuuluvat huonokuntoisten vanhusten lisäksi muun muassa kroonista keuhko- ja sydänsairautta potevat ja diabeetikot. 

Clinton joutui sairaalaan veritulpan takia noin neljä vuotta sitten. Tukos liittyi Clintonin aiemmin saamaan aivotärähdykseen.

Keuhkokuumeessa ei saa rehkiä

Keuhkokuumeita on monia erilaisia, mutta vaarallisin niistä on pneumokokin aiheuttama tauti.

– Pneumokokkikeuhkokuume ja muut saman bakteerin aiheuttamat vakavat taudit, kuten aivokalvontulehdus ja verenmyrkytys, ovat erityisesti pikkulasten ja ikäihmisten riesa. Taudin vaarallisuuteen vaikuttaa se, millaisessa kunnossa ja minkäikäinen sairastunut on ja onko hänellä muita sairauksia.

Carlson uskoo, että keuhkokuume ei koidu Clintonin kohtaloksi, vaikka hänellä ikää jo onkin.

– Kun hän nyt kiertelee ympäri maata, ei tämä ole hänelle välttämättä hänelle fataali sairaus. Hillary saa varmasi myös parasta mahdollista hoitoa. En siis pidä kovin todennäköisenä sitä, että hän kupsahtaa ja Trumpista tulee pakosta presidentti sen takia – tuskinpa sentään, Carlson naurahtaa.

Lepoa keuhkokuumeinen Carlsonin mukaan tarvitsee.

– Kun tauti on pahimmillaan ja on kuumetta ja muuta, itseään ei saa rasittaa. Keuhkokuumeesta tulee aika väsynyt olo. Voin sanoa näin omastakin kokemuksesta. Olin itse aivan sipissä, ennen kuin aloin herätä henkiin. Kyllä se kova tauti on.

Jos keuhkokuumeinen ei hoida tautiaan, tauti voi komplisoitua.

– Siitä voi tulla lisävaikeuksia. Jos tauti on niin laaja, että se käsittää molemmat keuhkot, sairastunut voi joutua hengityskoneeseen. Toisaalta keuhkopussiin voi alkaa kertyä märkää, ja märkä pitää poistaa. Nämä ovat saman taudin pahimpia muotoja.

Carlson kertoo, että keuhkokuume voi olla parhaimmillaan hyvin lievä ja sen voi hoitaa kotona, mutta sillä ei ole kuitenkaan leikkimistä.

– Se ei ole vain yksi tauti vaan laaja kirjo eri tauteja, Carlson tähdentää.

Astma voi altistaa keuhkokuumelle

Hillary Clinton on kertonut toimittajatapaamisessa saavansa allergisia oireita kaksi kertaa vuodessa ja lisäävänsä silloin antihistamiiniannostaan.

Carlsonin mukaan astma voi altistaa erilaisille muillekin keuhkosairauksille.

– Se altistaa esimerkiksi keuhkokuumeelle, koska keuhkojen puhalluskyky ei ole optimaalinen.


Amatöörikuvaaja tallensi järkytyksen – Clintonin jalat pettivät WTC-muistotilaisuudessa

Clinton vakuutti kaatumisen jälkeen voivansa hyvin.

0:38

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.