Mainos

Suomalaiset siirtyneet hyvinvointinsa parantamisessa sanoista tekoihin

Tutkimus osoittaa, ettäsuomalaiset ovat tietoisia siitä, miten erilaiset valinnat vaikuttavat heidän hyvinvointiinsa ja tämä näkyy myös heidän kulutustottumuksissaan.

Johtava hyvinvointimedia Terve.fi toteutti Miten Suomi voi? – Kansallinen hyvinvointibarometri 2010 -kyselytutkimuksen helmi-maaliskuussa, ja siihen vastasi yhteensä 3232 suomalaista.

Uudella hyvinvointibarometrilla haluttiin selvittää, miten suomalainen mieltää hyvinvoinnin, mitä se hänelle merkitsee, mihin hyvinvoinnissa kiinnitetään huomiota ja mitkä asiat ovat hyvinvointikulutuksessa tärkeitä. Yhteensä 29 kysymyksestä koostuvasta barometristä selviää, että suomalainen arvostaa hyvinvointiaan ja panostaa siihen niin aikaa kuin rahaa.

– Tulokset vahvistavat jo aiemmissa tutkimuksissamme havaittua signaalia siitä, että hyvinvoinnin edistämisessä ollaan siirtymässä sanoista tekoihin. Jo neljä viidestä miettii syömänsä aterian terveellisyyttä päivittäin. Kaksi kolmesta pohtii ateriansa alkuperää ja lähes puolet kiinnittää huomiota ruokansa eettisyyteen vähintään viikoittain, Tutkimusyhtiö 15/30 Research Oy:n tutkija Riikka Lätti kertoo.

Ihmissuhteet tärkeitä, painonhallinta mietityttää, tasapaino ratkaisee.

Sekä suomalaisten yleinen hyvinvointi että nykyinen terveydentila ja työtilanne saivat tutkimuksessa hyvän kouluarvosanan 8-. Terveyttä halutaan myöskin kohentaa kiinnittämällä huomiota esimerkiksi ravintoon ja painonhallintaan.

Kyselyyn vastanneista 70% tarkkailee syömisiään ja 67% yrittää pudottaa painoaan. Huomattavan suuri osa vastanneista (76%) täydentää ruokavaliotaan vitamiineilla. Lisäksi amino- ja rasvahappoja käyttää lähes neljännes ja luontaistuotteita lähes viidennes vastaajista.

Fyysisen terveyden lisäksi hyvinvoinnin yhtälöön vaikuttavat myös esimerkiksi ihmissuhteet. Suomalaisten parisuhdeelämä näyttäisi olevan hyvällä mallilla, sillä kumppaninsa kanssa hyvin tai erinomaisesti toimeen tulee 85% vastanneista. Lähisuhteiden merkitys korostuu myös ilon ja surun jakamisessa. Noin 87% vastanneista kertookin aina tai usein ystävilleen omalle kohdalle sattuvista mukavista uutisista. Lisäksi lähes puolet suomalaisista kokee saavansa paljon ja 34% jonkin verran apua perheeltään esimerkiksi sairastuessaan.

– Tutkimus pohjautuu ajatukseen, että hyvinvointi rakentuu useista eri tekijöistä, kuten terveydestä, jaksamisesta,onnellisuuden kokemuksista, ihmissuhteista, ravinnosta, itsensä tuntemisesta ja liikunnasta. Hyvinvointi on muutakin kuin fyysistä terveyttä. Se on yksilön subjektiivinen kokemus ja aihe, johon jokainen kiinnittää huomiota jollain tasolla, Terve.fi:tä julkaisevan Darwin Media Oy:n toimitusjohtaja Mika Nevalainen summaa.

MTV3-Helmi
Lähde: Terve.fi
Kuva: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.