Suomalaiset kertovat: Näillä ruuilla herkutellaan jouluna!

Kysely selvitti, millaisia ruokia suomalaiset kattavat jouluna pöytään. Suurin osa vastanneista luottaa tuttuihin perinneruokiin, mutta jälkiruuaksi keksitään mielellään aina jotain uutta.

Maistuvaa elämää -sivusto kysyi lukijoiltaan, mitä he aikovat tarjoilla joulupöydässä. Kyselyyn tuli lähes 400 vastausta.

Suurin osa vastanneista, 78 prosenttia, aikoo herkutella jouluna perinneruuilla. 15 prosenttia vastanneista ei tunnustautunut jouluihmiseksi, mutta herkuttelee silti juhlapyhinä hyvällä ruualla. Seitsemän prosenttia vastanneista kertoi kokeilevansa joulumenua suunnitellessaan mieluummin uusia reseptejä. Näin he perustelivat vastauksiaan.

"Perinteitä on ihana kunnioittaa"

Vastanneista 78 prosenttia suosii jouluna perinneruokia. Jouluna halutaan herkutella niin riisipuurolla ja laatikoilla kuin kinkulla ja kalalla – jokaisella on omat perinneherkkunsa. Moni oli sitä mieltä, että alku- ja jälkiruokia voi loihtia vaikka joka vuosi uusin reseptein, mutta pääruuan kohdalla perinteet pitävät pintansa.

– Kinkku ja laatikot valmistetaan joka joulu, äiskän reseptien mukaan. Tulee varmasti hyvää. Kahvipöytään sitten keksitään aina jotain uutta.

– Jouluun kuuluu perinteet. Haluan lapsilleni samanlaisen tunnelmallisen joulun kuin itselläni on lapsena ollut.

– Näitä ruokia tulee syötyä kerran vuodessa. Niiden ansiosta joulu tuntuu joululta. Innolla odotellaan...

– Perinteiset ruuat, jotka ovat peräisin jo lapsuudenkodista, ja kauempaakin, ovat yksi tärkeä osa joulun tunnelmasta.

– Perinteitä on ihana kunnioittaa. Jouluruuat ovat hyviä ja mukavaa yhdessä tekemistä jouluna. Myös raaka-aineet ovat hyvin perinteisiä ja kotimaisia.

– Kinkku ja laatikot vaan ovat niin hyviä. Vesi kielellä odotan jo pääsyä kinkun ja laatikoiden kimppuun.

– Joulupöydässä pitää tarjota ehdottomasti perinteisiä jouluruokia: kinkkua, laatikoita ynnä muita herkkuja. Muissa vuoden juhlissa voi sitten jo vähän enemmän "säveltää" ruuan suhteen, jos ei perinteiset mämmi ja vappusima satukaan maistumaan. Perinteiset ruuat ovat osa joulutunnelmaa.

– Jouluruokiin ei voi kyllästyä, kun niitä syö vain kerran vuodessa. Varsinkin laatikot ja rosolli ovat hyviä, kun ne tekee itse ja omalla perinteisellä reseptillä. Kinkusta en niin kovin välitä ja toisinaan korvaammekin sen poronpaistilla, suosittelen!

– Kyllä jouluna ehdottomasti pitää olla perinteet kunniassa. Meillä on aina jouluna vähän jotain uutta ja erilaista – yleensä eturuokina tai jälkkärinä – mutta kyllä lämpimänä ruokana on aina kinkku ja laatikot. Erityisesti imelletty perunalaatikko on meidän perheen suosiossa. Tietysti säilykeherneiden kanssa, sanoisi isäni tähän.

– Teen itse parempaa perunalaatikkoa kuin kaupasta saa. Silliä, lohta, salaatteja ja aina jokin uusi spesiaalijuttu.

– Jouluun kuuluu kaikki laatikot, kinkku, uudet perunat, kalat ja juustot. Aamulla tietysti riisipuuroa ja sekahedelmäkeittoa..

– Minä ja avokkini olemme lakto-ovovegetaristeja, mutta vietämme joulua normaalisti ja nautimme joulupöydän antimista. Kinkku ynnä muut lihat jäävät tietty väliin, mutta korvaamme ne esimerkiksi soijamurekkeella ja juustoisella kasvisgratiinilla. Eikä tunnu siltä että jäätäisiin jostain kovasti paitsi. Jouluun kuuluvat perinneruoat, mutta tämä ruokavalio on pistänyt kokeilemaan uusia juttuja eikä ole ollut yhtään huono asia!

– Joulu tuntuu joululta, kun ruokapöydässä on graavilohta, laatikoita, rosollia, karjalanpaistia, karjalanpiirakoita.

– Rakastan joulua. Joulu on perinteiden aikaa ja mahdollisuus nauttia tietyistä ruoista kinkku, laatikot, riisipuuro kerran vuodessa niin paljon, ettei niitä taas edes halua – ennen seuraavaa joulua.

Jouluherkkuina suklaa ja punaviiniglögi

Vastanneista 15 prosenttia ei tunnustautunut jouluihmiseksi – tai joulun perinneruuat eivät muuten olleet heidän mieleensä. He herkuttelevat juhlapyhinä muilla tavoin. Seitsemän prosenttia kertoi kokeilevansa mieluummin uusia reseptejä joulupöytään.

– Suomalaiset perinnejouluruuat ovat melko raskaita ja koska en voi syödä ruoka-aineallergioitteni vuoksi kaikkia aineksia, saan ja joudun keksimään uusia ruokia herkkupöytään. Helppoa kuin heinänteko!

– Ruokailemme joulun ajan ruokatuotteilla, mutta eri muodoissa, esimerkiksi punajuurisosekeitto, maustetut lanttulohkot ja niin edelleen.

– Jouluaattona teen pizzaa lasten kanssa, piparit ja tortut myös. Muksut saavat perinneruokajoulunsa mummolassa, eli eivät jää siitä paitsi.

– Olen kyllä jouluihminen, mutta en viitsi alkaa itselleni tekemään laatikoita, kinkkuja sun muita, joten taitaapa jouluherkkuna olla sitten suklaa ja punaviiniglögi!

– Joulupöytään tulee kyllä kestosuosikit porkkana- ja lanttulaatikko, mutta muuten tykkään kokeilla uusia juhlareseptejä. Tosin testaan niitä hyvissä ajoin ennen joulua: jos lopputulos ei ole menestys, tiedän, etten valmista niitä joulupöytään vaan kokeilen mieluummin jotain muuta.

– Syön mikroruokia, kuten pizzaa ja hampurilaisia. Joulu ei kiinnosta.

– En ole koskaan pitänyt jouluruuasta. Tulevana jouluna syömme hyvin: ihana maustettu wokki, erilaisia kaloja, äyriäisiä ja salaatteja. Viinilista tarkkaan harkittu.

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja