Suomalaiset kertovat mielipiteensä: Onko suuteleminen pettämistä?

Onko suuteleminen suomalaisten mielestä pettämistä? Entä kuinka suhteen käy, jos kumppani on käynyt toisen huulilla? AVA selvitti suomalaisten mielipiteen asiasta: suuri osa olisi valmis antamaan kumppanilleen anteeksi toisen suutelemisen.

Kaikkien kadehtiman Twilight-pariskunnan Kristen Stewartin ja Robert Pattinsonin suhde joutui koetukselle, kun Stewart jäi kaikkien yllätykseksi kiinni pettämisestä. Nainen oli salakuvattu paparazzien toimesta suutelemassa naimisissa olevaa ohjaaja-kollegaansa. Pattinsonin ja Stewartin suhteen tulevaisuudesta ei ole vielä varmuutta: pari muutti erilleen, mutta virallisesti suhde ei ole ohi.

AVA kysyikin lukijoiltaan, miten he toimivat jos kumppani suutelisi toista. Nippa nappa suurin osa suomalaisista (42,3 prosenttia) oli sitä mieltä, että he antaisivat suudelman anteeksi – mutta eivät tätä tekoa hevillä unohtaisi.

Kuitenkin lähes saman verran suomalaisista (41,8 prosenttia) oli sitä mieltä että kyseinen kumppani saisi heti lähtöpassit ilman mukinoita. Vastaajista 16 prosenttia puolestaan koki, ettei toisen suuteleminen ole tarpeeksi painava syy erota. Kyselyyn osallistui 1 375 lukijaa.

Miten suomalaiset perustelivat sen, että he olisivat valmiita antamaan anteeksi kumppanin suudelmilla sinetöidyn petoksen? Lue ensimmäiset kommentit alta.

"Anteeksi annan, mutten unohda"

Suomalaiset kokivat suutelemisen hyvin intiimiksi eleeksi, joten sen katsottiin olevan hyvin loukkaava petoksen muoto. Kuitenkin suuri osa oli valmis antamaan anteeksi kumppanin hairahduksen, vaikka se kipeää tekisikin. Mutta unohtaminen oli taas toinen juttu.

– Sydämeni tulee ikuisesti muistamaan, että hän suuteli jotakin toista. Ei sitä sillä lailla vain unohdeta, vaikka anteeksi antaisinkin...

– Kukapa sitä suutelisi ihmistä, johon ei tuntisi ainakin hetkellistä vetoa. Tällainen on vaikea unohtaa, vaikka anteeksi antaminen ei mahdotonta minusta olekaan.

– Itse en mielelläni katsoisi kumppanini suutelevan toista, ja oletan, että kumppanini ymmärtäisi sen. "Se, mitä et tekisi hänen kanssaan minun nähteni, on parempi jättää tekemättä" on mainio sääntö suhteen molemmille osapuolille.

– Suuteleminen on parisuhteessa hyvin intiimiä, joten se vaikuttaa paljon tunteisiin. Silti voisin antaa anteeksi, mutta kuitenkin olemme silti keskustelleet toisen kanssa olemisesta. Antaisin anteeksi, koska itsekin saattaisin sortua suutelemiseen.

– Riippuu tietysti mihin ja miten suutelee. Kevyesti suulle vielä menee, mutta muihin paikkoihin raskaammin on eri sitten vallan toinen juttu.

– Annan anteeksi tilanteesta riippuen... Syyllisen osapuolen selitykset haluaisin kyllä kuulla ja tehdä päätöksen niiden pohjalta. Onnellisessa parisuhteessa elävänä kuitenkin ihmettelen miksi edes ajaa itsensä tilanteeseen, jossa suuteleminen on mahdollista? Jos rakastaa kumppaniaan, ei ole vaikeaa pitää näppejään erossa muista.

– Olen itse uskollinen ja vaadin sitä myös toiselta. Jos ei voi olla lääppimättä toista, ei pitäisi olla parisuhteessa. Suudelman antaisin kuitenkin ehkä anteeksi, mutta vihainen ja pettynyt olisin pitkään.

– Pettäminen satuttaa aina ja jättää jäljet, mutta jos toisesta välittää, voi antaa anteeksi, jos touhu ei jatku. Jos toinen pettää jatkuvasti, eikä ole edes kiinnostunut muuttamaan tapojaan, niin ei kenenkään tarvitse sellaista kestää. Pettäminen on tietoinen valinta.

– Kyllä suutelemisen voi laskea pettämiseksi, mutta jos kumppani on aidosti pahoillaan ja pyytää anteeksi, annan anteeksi jos todella rakastan häntä. Mutta asia kyllä jää kummittelemaan: entä jos hän taas tekee niin?

"Ei suhdetta heitetä roskikseen noin vain"

Osa niistä, jotka vastasivat olevansa valmiita antamaan kumppanilleen suutelun anteeksi, oli sitä mieltä ettei vuosia kestänyttä suhdetta kannattanut lopettaa ainakaan yhden harha-askeleen jälkeen. Jotkut myös kokivat, että tästä koettelemuksesta voisi oppia jotain.

– En heittäisi vuosikausien suhdetta yhden vaivaisen suudelman takia menemään, varsinkin jos taustalla ei ole mitään isoa ihastusta vaan vaikkapa tukeva humalatila. Jos taas kyseessä olisi pidempiaikainen tunnelataus, suuttuisin kyllä enkä unohtaisi tapausta, jos suhde siitä jatkuisi. Vaikka pettämistä paheksutaan niin kovasti, niin mielestäni sellainen ihminen ei ole suhteessa vakavalla mielellä, joka voi luopua toisesta yhden suudelman takia.

– Olemme mieheni kanssa päättäneet että pettämiseksi meidän suhteesta lasketaan kaikki mitä ei hyväksyisi että toinen tekee. Tähän tulokseen tultiin kun mieheni suhteemme alkuvaiheessa oli suudellut toista. Mieheni ei ajatellut että suuteleminen on pahasti pettämistä, kunnes sanoin että mitä jos minä tekisin niin. Hän sanoi ettei pystyisi välttämättä edes sellaisen jälkeen seurustelemaan kanssani ja ymmärsi sitten pettäneen.

– Todennäköisesti ensimmäisellä kerralla en jättäisi pitkää suhdetta ja perhettä yhden pusun takia. Toistuva suuteleminen on kuitenkin jo epäkunnioittavaa eikä mene enää vahingon piikkiin. Suuteleminen on pettämistä, sillä ethän suutelisi toista, jos puolisosi seisoisi vieressä. Kaikki mitä pitää salata tai hävetä, on pettämistä.

– Itse olen sitä mieltä, että totta kai suutelu on pettämistä. Parisuhteessa suutelu on varattu omalle rakkaalle. Sehän on hyvin tärkeä osa läheisyyttä parisuhteessa. Tietysti jos pari on sopinut sen olevan hyväksyttävää niin asia on eri. En kyllä ymmärrä miksi pitäisi muita saada suudella... yhden suudelman takia en heittäisi vakavaa parisuhdetta hukkaan, mutta kyllä luottamuksessa olisi korjaamista. Toinen suudelma olisi vakavampi koska se ei enää sitten olisi "vahinko" josta voi oppia.

– Tämäkin riippuisi täysin tilanteesta. Jos mieheni suutelisi esimerkiksi jotakuta ennestään tuttua ja vielä selvin päin, olisi se paljon pahempi kun kamalassa humalassa tuntemattoman kanssa. Jos kyseessä olisi tuttu, olettaisin tietenkin että mukana on syvempiäkin tunteita. Olen minäkin silkan hauskanpidon merkeissä suudellut vaikka ja ketä mutta vain silloin kun olin villi ja vapaa muttei se merkinnyt mitään. Kyllä se silti sattuisi jos mieheni tekisi niin nyt kun parisuhteessa kuitenkin ollaan.

– Pettämiseen on aika vaikea asettaa mitään yhtä rajaa. Miksi ihmeessä mieheni suutelisi muita naisia? Voiko joku tosissaan sanoa, että häntä ei haittaisi se jos puoliso kävisi baareissa suutelemassa muita ihmisiä? Mielestäni suuteleminen ja seksin harrastaminen on yhtä lailla pettämistä. Pelkän kännisen seksin ja suutelun saattaisin antaa anteeksi, mutta en pitkään jatkunutta suhdetta tai tunteita toiseen naiseen.

– Näin on käynyt, enkä pystynyt unohtamaan, vaikka yritin. Puolisen vuotta tapahtuman jälkeen jätin hänet, koska en enää pystynyt luottamaan.

Pystyisitkö sinä antamaan suutelun anteeksi ja jatkamaan suhdetta?


AVA

Lähde: Kysely heinä-elokuu 2012

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja