Suomalaisen supermarjan tehoa tutkittiin: Keskivartalolihavuuteen apua

Mustikoiden sisältämät antioksidantit antavat apua diabeteksesta, korkeasta verenpaineesta ja ylipainosta kärsiville – näin väittää tuore Physiology, Nutrition, and Metabolism -tutkimusjulkaisu.

Mustikoissa olevat polyfenoli-yhdisteet vaikuttavat useilla eri tavoilla: tutkimukset paljastavat, että niistä voi olla apua myös metabolisesta oireyhtymästä kärsiville. Metabolinen oireyhtymä on aineenvaihduntaan liittyvä oireyhtymä , jossa henkilöllä on useita terveyttä uhkaavia häiriöitä yhtä aikaa. Sen aiheuttaa keskivartalolihavuus, ja silloin kolesteroliarvot ovat pielessä, verenpaine koholla ja sokeriaineenvaihdunta on häiriintynyt.

Mustikoiden syömisen puolesta puhuu useat tutkimustulokset, joten enää ei kannata epäröidä niiden lisäämistä päivittäiseen ruokavalioon. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism tutkimusjulkaisussa kerrottiin tuoreesta tutkimuksesta, jossa testattiin mustikan vaikutuksia ylipainosta kärsiviin rottiin.Mustikoita rotille syötettiin sellainen määrä, joka vastaa ihmisellä noin 260 gramman annosta.

Mustikoiden sisältämä polyfenoli edistää muun muassa sydämen toimintaa, joka taas alentaa verenpainetta. Mustikoiden syöminen näyttäisi tutkimuksen perusteella pitävän verisuonet tehokkaina ja parantavan verenpaineongelmia.

– Metablisessa oireyhtymässä on useita riskitekijöitä, joihin myös lukeutuu ylipaino, korkea verenpaine, korkea kolesteroli, insuliiniresistenssi ja verisuonen tulehduksia. Monet ainesosat joita ruoasta löytyy voi mahdollisesti ehkäistä metabolisen oireyhtymän puhkeamista ja täten ei ole tarvetta lääkkeille, tutkija Dorothy Klimis-Zacas kertoo Daily Mailille.

Tutkijoiden mukaan mustikoiden kulutuksesta johtuvat hyödyt näkyvät jo selkeästi kahdeksan viikon jälkeen. Uunissa paistaminen kuitenkin heikentää niiden tehokkuutta, joten saadaksesi suurimman hyödyn kannattaa marjat syödä raakana.

Lähde: Daily Mail

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat