Suomalaisen entisen NHL-kiekkoilijan Billebeino-vaatemerkin logossa yllättävä piilomerkitys: Heil Hitler!

0:44
Katso video: Tältä Billebeinon vaatteet näyttävät.

Suomalaisen vaatemerkki Billebeinon talvimallisto on omiaan aiheuttamaan hämmennystä. Osa vaatteista on koristeltu logolla, joka näyttää numeroyhdistelmältä 88. Yhdistelmä on kansainvälisesti tunnettu symboli, joka viittaa natsitervehdykseen.

Numeroyhdistelmää 88 käytetään viittauksena natsitervehdykseen "Heil Hitler". Kirjain H on aakkosten kahdeksas kirjain, minkä johdoksi numeroyhdistelmä 88 voidaan tulkita lyhennelmäksi HH.

Natsiaatteeseen viittaavasta numeroyhdistelmästä on uutisoitu Suomessa muun muassa viime presidentinvaalien yhteydessä, kun kymmenet äänestäjät olivat Uudellamaalla äänestäneet ehdokasta numero 88.

Samoissa vaaleissa äänestyslippuihin oli liimattu tarroja, joissa oli Adolf Hitlerin kasvot.

Tuotteet on poistettu yrityksen verkkokaupasta

88-symbolilla koristeltuja tuotteita ei tällä hetkellä myydä Billebeinon omassa verkkokaupassa. Ne on ilmeisesti poistettu sieltä vastikään, sillä sivuston aiempi versio löytyy yhä Googlen hakukoneen välimuistiin tallentuneena.

Googlen taltioimilta sivuilta käy ilmi, että vaatteisiin painettu symboli onkin mahdollisesti tarkoitettu kirjainyhdistelmäksi BB. Vaatteita on myyty nimillä BB Hoodie, eli BB-huppari sekä BB Beanie, eli BB-pipo.

BB on lyhennelmä yrityksen nimestä. Kirjasintyypin takia symbolista on kuitenkin helppo erehtyä.

Toisaalta, esimerkiksi BB Hoodie -nimellä markkinoidun hupparin tuotesivulla paitaa on kutsuttu myös nimellä 88 Hoodie.

Logo on siis mahdollisesti aiheuttanut sekaannusta myös yrityksen sisällä.

Myynnissä muualla

Vaikka tuotteet on poistettu Billebeinon omasta verkkokaupasta, niitä myydään tälläkin hetkellä muun muassa Stockmannin, Kekäleen ja Finnairin verkkokaupoissa.

Kaikkien kolmen yrityksen palveluissa tuotteet on nimetty numeroyhdistelmän mukaan: pipoa myydään nimellä 88 Beanie ja hupparia nimellä 88 Hoodie.

Verkkokauppojen lisäksi tuotteita on markkinoitu ainakin Billebeinon Instagram-tilillä.

Marraskuun loppupuolella julkaistussa päivityksessä yrityksen perustaja Ville Leino poseeraa kuvassa 88- tai BB-pipo päässään.


Yrittäjä vastaa

Leino kertoo MTV Uutisille lähettämässään sähköpostissa, että vaatteisiin on kirjailtu kirjainyhdistelmä BB, joka tulee nimestä Billebeino. 

Hän kiistää, että kyseessä olisi numero 88.

– Mutta jos joku sen fontin vuoksi 88-numerosarjaan ja symboleihin sekoittaa, niin onneksi vaihtoehtoina ovat myös esimerkiksi kiinalaisen kulttuurin onnennumero ja brändiimme sopivasti monet taitavat jääkiekkoilijat, jotka tuota numeroa ovat pelipaidoissaan kantaneet tai kantavat, Leino kirjoittaa.

Leinon mukaan tuotteet on poistettu yrityksen verkkokaupasta, sillä kyseisiä tuotteita myydään parhaillaan fyysisesti joulumyyjäisissä. Leinon mukaan tuotteet palaavat verkkokauppaan, mikäli niitä on joulumyyjäisten jälkeen vielä jäljellä. 

Miljoonien liikevaihto

Entinen NHL-jääkiekkoilija Ville Leino lanseerasi Billebeino-vaatemalliston vuonna 2014, pelatessaan päätyökseen vielä Buffalo Sabres -joukkueessa.

Viime vuonna Billebeinon liikevaihto oli lähes 2,3 miljoonaa euroa. Voittoa se teki 446 000 euroa. Yritys työllistää 9 henkilöä.

Leino on kertonut vastaavansa itse tätä nykyä pääasiassa yrityksen tuotteiden suunnittelusta, ideoinnista ja brändin kehittämisestä. Leino kertoi MTV Uutisille viime elokuussa, että hän haaveilee Billebeino-brändin laajentamisesta vaatteiden lisäksi toisaalle, esimerkiksi hotellitoimintaan.

Juttua täydennetty yrittäjä Ville Leinon kommenteilla 18.12.2019 kello 12.25. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja