Mainos

Suomalaisäidit arvostavat hetkiä ilman lapsia: "Jokaisella on oikeus omaan aikaan"

Kysyimme lukijoiltamme, nauttivatko he ajasta ilman lapsia. Moni ihmetteli, miksi äidin pitäisi jaksaa olla lasten seurassa aina.

Kerroimme aiemmin kahden lapsen äiti Lara Bazelonista, joka aiheutti somemylläkän tunnustuksensa vuoksi. Bazelon "kehtasi" kertoa Slate-sivustolla, että nauttii "omasta ajasta" – siis ajasta ilman lapsiaan.

Nettikansa ei tiedosta innostunut. Kommentoijien mukaan Bazelon on itsekäs ja artikkelin julkaisukin vain "valitettavaa".

Kysyimme lukijoiltamme, nauttivatko he ajasta ilman lapsia. Kyselyyn tuli 165 vastausta, joista 155 kertoi nauttivansa ajasta ilman lasten seuraa. Suurimmiksi syiksi nousivat akkujen lataamisen tarve sekä se, että vanhemmilla tulee olla myös "oma elämä" lasten kasvattamisen lisäksi.

Oma aika on ihanaa – näin vastauksia perusteltiin!

"Jokaisella on oikeus omaan aikaan, niin parisuhteessa kuin eronneillakin vanhemmilla. Eronneilla se oma aika on usein sovittu, jolloin sen tulee automaationa. Parisuhteissa oma aika on sovittava ja pyydettävä. Hyvissä parisuhteissa jälkikasvu hoidetaan yhdessä, ja sen kuormittuvuus jää pieneksi, jolloin omaa aikaa ei tarvitse välttämättä paljoa. Riippuu ihmiskemioista ja ihmisestä.

Usein ne, ketkä isoon ääneen parkuvat tätäkin juttua, ovat joiltain osin kateellisia siitä, miten toisilla on mahdollisuus siihen, mihin itsellä ei ole edes uskallusta kysyä tai pyrkiä. Mutta ei se toisen syyllistäminenkään, "et saisi nauttia omasta ajasta", tee syyllistäjää onnelliseksi. Onko se muilta pois, jos joku on onnellinen? Pitäisikö kaikkien pyrkiä siihen, että olisi vaan itse onnellinen? Kukin tyylillään!"
– Nimimerkki Memo

"Jaksan paremmin lasten kanssa, kun olen saanut ladata omat akkuni tekemällä juuri niitä asioita, joista olen kiinnostunut ja juuri silloin, kun tuntuu hyvältä. Kun olen lasten kanssa, olen läsnä sataprosenttisesti. Lapseni voivat hyvin, ovat onnellisia ja tasapainoisia."
– Ei nimimerkkiä

"Nautin omasta ajasta yli kaiken. Nyt, jos haluan olla yksin, on minun lähdettävä pois omasta kodistani! Siksi tuntuukin, että nykyään vanhemmat tukehtuvat vanhemmuuteen, eivätkä voi säilyttää edes rippeitä entisestä minästään ja asioista, jotka ennen toivat vapautta ja nautintoa ja määrittelivät, kuka kukin oli yksilönä. Ja kaiken lisäksi yhteiskunta yrittää häpäistä vanhempia, jotka eivät antaneet vanhemmuuden jyrätä alleen kaikkea sitä, mitä he olivat jo vuosia ennen vanhemmiksi tuloaan. Aivan kuin minua ei enää saisi olla – pitäisi olla vain äiti.

Vanhemmat rakastavat lapsiaan ja samalla nauttivat niistä asioista, joista kaikki muutkin (jopa lapset ja isovanhemmat) nauttivat – kuten musiikista ja pitkään nukkumisesta. Rakastavathan lapsetkin vanhempiaan, mutta silti itsenäisyys ja oman itsensä löytäminen on niin vahva tarve meissä kaikissa, että se saa lapsetkin muuttamaan pois siitä ainoasta paikasta, jota ovat ikinä kutsuneet kodikseen. Ei tarve olla MINÄ katoa ikinä, mutta joskus MINÄ hukkuu vanhemmuuden alle, ja lapsien lennettyä kotoa eivät vanhemmat tiedä, keitä enää ovatkaan, kun elämää ja oman MINÄNSÄ kasvattamista ei voikaan noin vain jatkaa siitä, mihin se 30 vuotta sitten jäi. Joten kyllä, nautin omasta ajasta hyvällä omallatunnolla ja uskon olevani persoonallisempi ja iloisempi äiti lapsilleni.

Toivottavasti lapseni ottavat sen esimerkkinä siitä, että voit olla niin montaa asiaa kuin itse haluat – yksi termi ei määrittele meitä. Ja jos joku heiltä joskus kysyy, "millainen teidän äiti on?" he eivät vastaa "en tiiä, se on vaan äiti"."
​​​​​​​– Ei nimimerkkiä

"Aikoinaan, kun ystäväni erosi, niin salaa kadehdin hänen ihania viikonloppujaan uuden miehen kanssa, ilman lapsia. Kun itse erosin, niin kyllä oikeasti oli kiva viettää joka toinen viikonloppu ilman lapsia. Ja oli taas lapsellinen viikonloppukin tosi kivaa. Varsinkin kun sattui vahingossa "parinvaihto", ja näin ollen uuden mieheni ja mun lapsi menivät samaan paikkaan joka toinen viikonloppu."
​​​​​​​– Nimimerkki Nikita

"Jokainen tarvitsee aikaa itselleen. On hyvä, että on päiviä tai hetkiä, jolloin kukaan ei ole riippuvainen sinusta. Se antaa arjessa jaksamista. Itse olen jo mummo, mutta vielä muistan kolmen lapsen kanssa oli välillä tiukkaa. Suon omille lapsilleni sen, että saavat vetää henkeä, jotta saisi taas eväitä arkeen. Äitimyytti on raskas kantaa, jos kuvitellaan, että äiti on 24/7 jatkuvasti lapsen saatavana. Toki on viikkoja, jopa kuukausia, että näin on, mutta äitikin tarvitsee aikaa itselleen."
​​​​​​​– Nimimerkki Mummo

"Joka toinen viikonloppu on lapsivapaa. Todellakin nautin omasta ajasta, hetken hermolevosta arjen pyörittämisen jälkeen! Nautin myös siitä, että eron jälkeen lasteni isä on saanut, eli joutunut, ottamaan lapsista vastuuta, vaikkakin vain tuon joka toisen viikonlopun. Miksi äidin pitäisi olla aina se kaiken uhraava martyyri samalla, kun isä saa jatkaa huoletonta uutta elämäänsä?"
​​​​​​​– Nimimerkki Kolmen esiteinin äiti

"Siksi mummuna olo on ihanaa, kun ei tarvitse aina olla lapsissa kiinni, jaksaa paremmin ja vietämme laatuaikaa lasten ja lastenlasten kanssa. Kyllä vanhemmatkin tarvitsee omaa aikaa, jaksaa paremmin. Sen kun kaikki ymmärtäisivät ja pystyisivät rentoutumaan välillä. Olisi enemmän onnellisia perheitä."
​​​​​​​– Nimimerkki Mummeliini

"Kun saan välillä nauttia omasta ajastani yksin, oli se sitten salilla, kaupungilla tai ihan vain kotona, niin olen huomattavasti läsnäolevampi ja rentoutuneempi vanhempi lapsilleni. Jokainen kaipaa omaa aikaa lapsiarjen ulkopuolelta, vanhemmuutta ei mitata läsnäolon perusteella, sillä läsnä voi olla myös vain fyysisesti."
​​​​​​​– Nimimerkki Noora

"Emme ole täällä pelkästään lasten elämän vuoksi. Jokaisella on yksi elämä, ja lapset ei saa estää vanhempia kokonaan elämästä myös omaa elämää. Se, että haluaa omaa aikaa, ei automaattisesti tarkoita sitä etteikö rakastaisi lapsiaan. Tekopyhää tuomita omat tarpeet."
​​​​​​​– Nimimerkki Atsku

”Voin sanoa, että rakastan lapsiani täydestä sydämestäni, mutta aikuinen ihminen tarvitsee myös omaa aikaa olematta 24/7 lasten "palveluksessa". En koe huonoa omatuntoa tuntemuksestani. En ymmärrä, miksi äideiltä odotetaan niin täydellistä omistautumista lapsilleen."
​​​​​​​– Nimimerkki Rentunkukka

"11 lapsen äitinä nautin kyllä ajasta hiljaisuudessa, kun lapset ovat tukiperheessä tai lomalla. Viisi lasta on täysi-ikäisiä ja kuusi asuu vielä kotona, joten kyllä lasten kanssa aikaa tulee vietettyä ihan tarpeeksi. Täysipäiväistä työtä... Jaksaa sitten taas pyörittää arkea paremmin."
​​​​​​​– Ei nimimerkkiä

"Jos on niin kiinni lapsissaan, ettei pysty välillä nauttimaan elämästä ilman lapsia, niin mielestäni se on huolestuttavaa. Lapsen pitää välillä olla erossa vanhemmistaan, jolloin molemmilla on tilaa hengittää ja kaivata toistaan. Tämä tietenkin sillä olettamalla, että lapsella on turvallinen ja viihtyisä hoitopaikka."
​​​​​​​– Nimimerkki Oma aika kunniaan


***


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.