Suomalainen Välkky-laite pelastaa suojatiellä – pian myös USA:ssa

Suomalainen Välkky-järjestelmä on voittanut kansainvälisen liikenneturvallisuuskilpailun Yhdysvalloissa. Kilpailussa etsittiin parasta ratkaisua suojateiden turvallisuuden parantamiseksi.

San Franciscon kaupungin järjestämän kilpailun voitti suomalainen Välkky. Havainne Oy:n valmistaman järjestelmän tarkoitus on vähentää suojateillä tapahtuvia onnettomuuksia. Välkky on suojatien liikennemerkkiä korostava aktiivinen havainnekapseli, joka kiinnitetään liikennemerkin tolppaan.

– Käytännössä voitto tarkoittaa suomalaisen keksinnön maailmanlaajuista arvostusta, esimerkiksi kaupallisesti voitto avasi mahdollisuuden suoraan USA:n markkinoille. Tuote on erittäin kustannustehokas, helppo ja nopea asentaa, Jouni Hänninen Havainne Oy:sta kertoo.

Hännisen mukaan tutkimukset osoittavat Välkyn vähentävän kuolemaan johtavia onnettomuuksia 20 prosenttia. Se on siis yhtä tehokas vaikuttavuudeltaan kuin perinteisesti hidastimina käytetyt töyssyt.

– Kaupallisesti voitto avasi mahdollisuuden suoraan USA:n markkinoille, Hänninen hehkuttaa. 

Suojatien pitäisi olla turvallisin paikka ylittää katu. Silti 45 prosenttia jalankulkijoiden onnettomuuksista tapahtuu suojatiellä. Suomessa suojatiellä sattuu vuosittain noin 60 jalankulkijan loukkaantumiseen tai kuolemaan johtavaa onnettomuutta

– Välkky-tuotteita on myyty EU-alueelle vuodesta 2010. Muun muassa Ruotsiin, Viroon, Puolaan ja Itävaltaan. Tarjouksia pyydetään koko ajan lisää muista maista.

Havainne Oy:n Hänninen kertoo, että Suomessa Välkkyjä ostavat ELY-keskukset, kunnat ja kaupungit, kunta-asiakkaita on noin 50. Testausta on toteutettu asiakaspalautteen kautta ja viranomaisyhteistyöllä.

– Tehdyt parannukset uuteen Välkky-kapseliin ovat suurempi linssioptiikka autoilijoille – näkyy erittäin hyvin myös päivällä, suunnan tunnistava tarkka sensori – mahdollistaa nyt kaiken malliset suojatiet ja huoltovapaus – lähes kolmen vuoden toiminto yhdellä akkuyksiköllä, Hänninen kertoo

Aamulehden mukaan Yhdysvalloissa kuitatun kilpailun voiton myötä Välkky-järjestelmä nähdään tulevaisuudessa sanfranciscolaisilla suojateillä. San Franciscossa tapahtui vuonna 2013 ennätysmäärä jalankulkija- ja pyöräilijäonnettomuuksia suojateillä, jonka johdosta kaupungin viranomaiset päättivät nollatoleranssista turmien suhteen.

Kilpailuun osallistui kaikkiaan 33 ehdotusta ympäri maailman.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja