Mainos

Suomalainen Välkky-laite pelastaa suojatiellä – pian myös USA:ssa

Suomalainen Välkky-järjestelmä on voittanut kansainvälisen liikenneturvallisuuskilpailun Yhdysvalloissa. Kilpailussa etsittiin parasta ratkaisua suojateiden turvallisuuden parantamiseksi.

San Franciscon kaupungin järjestämän kilpailun voitti suomalainen Välkky. Havainne Oy:n valmistaman järjestelmän tarkoitus on vähentää suojateillä tapahtuvia onnettomuuksia. Välkky on suojatien liikennemerkkiä korostava aktiivinen havainnekapseli, joka kiinnitetään liikennemerkin tolppaan.

– Käytännössä voitto tarkoittaa suomalaisen keksinnön maailmanlaajuista arvostusta, esimerkiksi kaupallisesti voitto avasi mahdollisuuden suoraan USA:n markkinoille. Tuote on erittäin kustannustehokas, helppo ja nopea asentaa, Jouni Hänninen Havainne Oy:sta kertoo.

Hännisen mukaan tutkimukset osoittavat Välkyn vähentävän kuolemaan johtavia onnettomuuksia 20 prosenttia. Se on siis yhtä tehokas vaikuttavuudeltaan kuin perinteisesti hidastimina käytetyt töyssyt.

– Kaupallisesti voitto avasi mahdollisuuden suoraan USA:n markkinoille, Hänninen hehkuttaa. 

Suojatien pitäisi olla turvallisin paikka ylittää katu. Silti 45 prosenttia jalankulkijoiden onnettomuuksista tapahtuu suojatiellä. Suomessa suojatiellä sattuu vuosittain noin 60 jalankulkijan loukkaantumiseen tai kuolemaan johtavaa onnettomuutta

– Välkky-tuotteita on myyty EU-alueelle vuodesta 2010. Muun muassa Ruotsiin, Viroon, Puolaan ja Itävaltaan. Tarjouksia pyydetään koko ajan lisää muista maista.

Havainne Oy:n Hänninen kertoo, että Suomessa Välkkyjä ostavat ELY-keskukset, kunnat ja kaupungit, kunta-asiakkaita on noin 50. Testausta on toteutettu asiakaspalautteen kautta ja viranomaisyhteistyöllä.

– Tehdyt parannukset uuteen Välkky-kapseliin ovat suurempi linssioptiikka autoilijoille – näkyy erittäin hyvin myös päivällä, suunnan tunnistava tarkka sensori – mahdollistaa nyt kaiken malliset suojatiet ja huoltovapaus – lähes kolmen vuoden toiminto yhdellä akkuyksiköllä, Hänninen kertoo

Aamulehden mukaan Yhdysvalloissa kuitatun kilpailun voiton myötä Välkky-järjestelmä nähdään tulevaisuudessa sanfranciscolaisilla suojateillä. San Franciscossa tapahtui vuonna 2013 ennätysmäärä jalankulkija- ja pyöräilijäonnettomuuksia suojateillä, jonka johdosta kaupungin viranomaiset päättivät nollatoleranssista turmien suhteen.

Kilpailuun osallistui kaikkiaan 33 ehdotusta ympäri maailman.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.