Mainos

Suomalainen tilittää jenkkimediassa: ”Olemme itsekkäämpiä kuin amerikkalaiset”

Suomalaisen sosiaalipolitiikan taustalla ei olekaan aivan sitä, mitä jenkeissä yleensä luullaan.

Yleisen uskomuksen mukaan suomalainen sosiaalihuolto on epäitsekkäiden, toisistaan huolehtivien kansalaisten aikaansaamaa. Suomalaiset ovat kuitenkin itse asiassa jopa itsekkäämpiä kuin amerikkalaiset, kirjoittaa Anu Partanen  The Atlantic-lehden artikkelissa.

Seitsemän vuotta sitten Suomen taakseen jättänyt toimittaja murtaa artikkelissaan amerikkalaisten yleisen harhaluulon suomalaisista. Me suomalaiset emme nimittäin olekaan niin epäitsekkäitä ja samasta muotista valettuja kuin mitä luullaan:

”Pohjoismaat tarjoavat kaikille kansalaisilleen, mutta erityisesti keskiluokalle, korkeatasoisia palveluita, jotka säästävät ihmisten rahaa, aikaa ja vaivaa. Tätä amerikkalaiset eivät ymmärrä: minun maksamani verot Suomessa kustantavat minun palveluni”.

Partanen kertoo itse hyötyneensä muun muassa kokonaisen vuoden mittaisesta palkallisesta äitiyslomasta sekä seuraavan kahden vuoden ajan kuukausittaisesta pienestä tuesta, päiväkotipaikasta, ilmaisesta korkeakoulututkinnosta, lähes ilmaisesta terveydenhuollosta ja vuoden rahallisesti tuetusta sairaslomasta.

Amerikkalaiset olettavat, että suomalainen sosiaalihuolto toimii meillä vain, koska kansamme on niin yhteen nivoutunutta. Partanen painottaa kuitenkin, että suomalaiset itse asiassa inhoavat eri poliittisia arvoja kannattavia ihmisiä yhtä paljon kuin muuallakin maailmassa, kuten Yhdysvalloissa.

Lue Partasen koko kirjoitus täältä.

Lähde: The Atlantic

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.