Mainos

Suomalainen muotoilu & design

Kotimaisessa muotoilussa yhdistyvät kaunis muotokieli, puhtaiden materiaalien yhdistely ja mielenkiintoiset loppuratkaisut. Moni muotoilija on hakenut inspiraatiota ja virikkeitä Suomen kauniista luonnosta ja vaihtelevista vuodenajoista. Muotokieltä on usein piristetty leikkimielisellä huumorilla.

Suomalainen muotoilu on ollut jo vuosikymmeniä Suomen tärkeimpiä vientiartikkeleita. Se pohjautuu pitkälti 1950-luvun muotoilijoiden Kaj Franckin, Saara Hopean, Timo Sarpanevan, Nanny Stillin ja Tapio Virkkalan menestyksekkäisiin ja laadukkaisiin tuotteisiin sekä taide-esineisiin. Tänä päivänä monet uudet muotoilijalahjakkuudet vievät hyvää Suomi-kuvaa eteenpäin.

Mielenkiintoinen muotokieli

Kotimaisen muotoilun yksi valloittavimmista piirteistä on sen ennakkoluuloton kokeilunhalu ja itsestäänselvyyksien murtaminen. Hyvinkin perinteisestä huonekalusta saa muotoilulla luotua aivan uudenoloisen design-huonekalun.

Huonekalujen muotoilussa on huomioitu ennen kaikkea ulkonäkö, mutta myös käytettävyyteen on panostettu paljon. Tuotteen konkreettinen muoto, materiaali, tuoksu ja ääni vaikuttavat niin ikään tuotteen kiinnostavuuteen.

Iloa ja energiaa

Usein muotoilussa on mukana myös iloa ja lapsenomaista leikkimielisyyttä. Muun muassa Formverkin muovisissa huonekaluissa on sympaattista muotokieltä ja pirteitä värejä. Värien leikkiä ja luonnonomaisia ornamenttikuvioita on käytetty tehokeinoina myös esimerkiksi Marimekon ja Finlaysonin kuoseissa.

Vaikutteita leikkimieliseen ja kujeilevaan designiin on haettu niin luonnosta, lasten leikeistä kuin kansainvälisiltä areenoiltakin. Parhaimmillaan tämänkaltaiset tekstiilit ja huonekalut pääsevät oikeuksiinsa kodin sisustuksessa, kun suurimmat pinnat ovat yksivärisiä ja vaaleita. Pirteillä sisustuselementeillä kotiin saadaan iloa ja energiaa.

Nykymuotoilun monet kasvot

Myös nykymuotoilussa luonto on vahvasti esillä, niin muodoissa kuin tekstuureissa ja kuoseissakin. Toistuvia teemoja ovat esimerkiksi: oivallus, tietoisuus, olemus, kohtaaminen, pinta ja välitila. Erilaisten innovatiivisten ideoiden kautta on päädytty mitä huikeimpiin lopputuloksiin niin suurempien huonekalujen muotoiluissa kuin myös aivan pienten sisustuselementtien kanssa.

Nyt Euroviisujen kynnyksellä suomalainen muotoilu pääsee toden teolla säteilemään estradilla. Esillä on muun muassa kansainvälisesti tunnettuja klassikoita, kuten Alvar Aallon, Marimekon Maija Isolan, Iittalan, Nokian ja Suunnon tuotantoa, mutta ennen kaikkea myös nousevien suomalaisten design-taivaan tähtien luomuksia à la Harri Koskinen, Hanna Sarén, Paola Suhonen, Ilkka Suppanen, Anteeksi Group, DogDesign ja Imu Design Group.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Artek, Finlayson, Formverk, Lundia ja Marimekko

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.