Seitsemän vuotta maailmanympärimatkalla – lue Pirkon huikea tarina!

Pirkko Koskenkylä on nainen, joka ei pelkää heittäytymistä. Kun tuore puoliso ehdotti vaimolleen maailmanympärimatkaa itse rakentamallaan veneellä, Pirkko oli valmis hyppäämään laineiden vietäväksi.

Yhdestä asiasta Pirkko Koskenkylä oli alusta lähtien varma: mies nimeltä Pekka Koskenkylä oli häntä varten tarkoitettu. Tämän tuntemuksen siivittämänä Pirkko jätti 46-vuotiaana taakseen koko entisen elämänsä Suomessa ja muutti Ranskaan.

− Pekka työskenteli tuolloin Thaimaassa Mirabella-veneiden parissa. Kolme ensimmäistä vuotta meni niin, että minä asuin hänen Cannesin-kodissaan, ja Pekka kävi kerran kuussa siellä, Pirkko kertoo suhteen alkuajasta.

Veneenrakentamisen parissa elämänuran luoneen Pekan suurin unelma liittyi sekin mereen: jättää kaikki taakse ja lähteä kiertämään maailman meriä. Idea otti tulta alleen, kun Pekka ja Pirkko vierailivat Floridassa venenäyttelyssä.

− Pekka ehdotti, että mitä jos rakennettaisiin vene. Meidät vihittiin 1995 vuodenvaihteessa, ja lähdimme matkaan Thaimaasta keväällä 1996.

Yhdessä meni syteen tai saveen

Pirkon merellinen kokemus rajoittui Turun saaristossa sijaitsevaan mökkiin, jonne kuljettiin pienellä neliheppaisella veneellä. Ajatus maailmanympärimatkasta ei silti kauhistuttanut.

− Koin, että olen huono kumppani, jos sanon ei. Ajattelin, että jos hullusti käy, yhdessä mennään.

Pirkko asui vuoden Thaimaassa Pekan rakentaessa moottorivenettä. Kriteerit olivat selvät: venettä piti pystyä käsittelemään kahden ihmisen voimin, jotta mukaan matkalle ei tarvittaisi ulkopuolisia ihmisiä.

Voyager-aluksesta kasvoi lopulta 21-metrinen kelluva koti.

− Pekka suunnitteli veneen niin, että sillä pystyy ylittämään kaikki valtameret. Hän vannotti, että se on vahva ja kestää matkan.

Seitsemän vuotta veneessä

Koskenkylien merimatkasta kasvoi lopulta seitsenvuotinen seikkailu, josta viisi vuotta kului aaltojen vietävänä. Kun matkan varrelle osui mielenkiintoinen paikka, ankkuri laskettiin mereen.

− Lähdimme tulemaan kohti Eurooppaa, siitä etenimme Floridaan. Bahamalla vietimme yhden talven, sitten takaisin Floridaan ja Washingtonin lähelle. Sitten Bahaman kautta Eurooppaan, Välimerelle ja talveksi Turkkiin. Sieltä jälleen Karibian saaria kiertämään ja Floridaan, Pirkko kuvaa matkaa.

Voyager puski läpi Atlantin valtameren yhteensä kolme kertaa. Matkan varrelle mahtui huikeita nähtävyyksiä, kilometreittäin aavaa ulappaa sekä todellisia vaaratilanteita.

Pyörremyrskyn riepoteltavana

Pahin vaaran paikka tapahtui eteläisellä Karibialla Grenadan saaren edustalla. Koskenkylät olivat juuri ankkuroituneet, kun neljänsadan kilometrin päässä alkoi riehua pyörremyrsky.

Alus lepäsi kohtalokkaasti matalan ja syvän veden rajassa; kohdassa, jossa mainingit taittuvat. Kun pyörremyrskyn nostattama hyökyaalto löi rantaan, Pirkko koki elämänsä järkytyksen.

− Vene kallistui aivan kyljelleen ja vettä tulvi sisälle. Keulassa ollut Pekka sukelsi veden alle ja takaisin pinnalle. Sillä hetkellä ajattelin, että no niin, goodbye life!

Pelastukseksi koitui Pekan, kokeneen veneentekijän, nerokas ratkaisu: purjeveneen rakenne aluksen pohjassa. Köliin sijoitetut 7 000 tonnia lyijyä nostivat aluksen keikunnan kourista takaisin pystyyn.

Kaksikko puhalsi yhteen hiileen

Viiden merillä vietetyn vuoden päätteeksi Koskenkylät laittoivat aluksen myyntiin. He asuivat veneessä vielä kaksi vuotta, kunnes se meni kaupaksi.

Maailmanympärimatkan vaiheet ovat visusti tallessa paitsi Pirkon värikkäissä muistoissa myös kahden kirjan kansissa.

− Voin rehellisesti sanoa, ettei kertaakaan matkan aikana tullut fiilistä, että pidä tyyppi veneesi, minä lähden. Meillä oli koko ajan loistava yhteistyö.

Pirkko tietää, että moni haaveilee vastaavasta irtiotosta. Kyse on ennen kaikkea rohkeudesta toteuttaa unelma.

− Veneelle laskut eivät tule perässä. Itse vene maksaa, mutta siitä saa omansa pois myymällä. Ruokaa ostin parhaassa tapauksessa puolen vuoden tarpeiksi pakastimeen. Kun ostaa suunnitelmallisesti, se tulee paljon halvemmaksi.

Pirkko arvelee, että Pekka hyppäisi ruoriin uudemman kerran, jos asiasta vähääkään vihjaisi. Näillä näkymin Koskenkylien meriseikkailut on tässä mittakaavassa kuitenkin koettu.

− Minulla on yli 65 vuotta täynnä, Pekalla 70. Olemme hyvässä kunnossa ja terveitä. Nyt nautimme maalaiselämästä.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja