3 dl vehnäjauhoja
150 g margariinia
2-3 rkl vettä tai 1 kananmuna
1. Nypi vehnäjauhot ja margariini tasaiseksi muruseokseksi.
2. Lisää kylmä vesi nopeasti sekoittaen. Älä sekoita liikaa, jotta taikina ei sitkisty.
3. Tasoita taikina voidellun piirakka- tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille (halkaisijaltaan noin 25 cm) jauhotetuin sormin. Pistele pohja haarukalla, jotta se kypsyy tasaisesti.
4. Kypsennä pohja uunin alatasolla 225 asteessa noin 10 minuuttia. Täytä vasta tämän jälkeen ja kypsennä uudelleen.
Vinkki: Piiraspohjan reunat laskeutuvat paistamisen aikana. Tämän voi estää kaatamalla pohjalle (ja reunoille asti) kuivia herneitä leivinpaperin päälle. Herneet tukevat pohjan reunoja.
Jauhelihapiiras
1 annos piirastaikinaa
täyte:
300 g jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1-2 porkkanaa
2 rkl tomaattipyreetä
2 tl timjamia
suolaa ja mustapippuria
2 munaa
2 dl maitoa tai kevytkermaa
10 kirsikkatomaattia
1-2 dl kevytjuustoraastetta
1. Valmista piiraspohja perusohjeen mukaan. Kypsennä pohjaa 225 asteessa uunissa noin 10 minuuttia. 2. Hienonna sipuli, valkosipuli ja raasta porkkana. 3. Ruskista jauheliha, lisää sipulit, porkkanaraaste ja tomaattipyree. Kypsennä muutama minuutti. Mausta timjamilla, mustapippurilla ja suolalla. Kaada täyte kypsennetyn piiraspohjan päälle. 4. Sekoita kananmunat ja maito. Kaada täytteen päälle. 5. Halkaise kirsikkatomaatit ja asettele puolikkaat piiraan pinnalle. 6. mRipottele päälle vielä juustoraastetta. 7. Kypsennä piirasta uunissa 200 asteessa noin puolisen tuntia. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.
