Suolaista ja makeaa suklaasta – ylläty makujen harmoniasta
Raparperi-sacherkakku
Julkaistu 04.05.2011 11:20(Päivitetty 02.05.2012 08:55)
Suklaa ei ole vain makeiden herkkujen suussa sulava raaka-aine, vaan sitä voi hyödyntää myös suolaisissa ruoissa. Kokeile herkullisia suklaareseptejä ja ylläty makujen harmoniasta!
Suklaasta saa aikaan monenlaisia makuyhdistelmiä. Suolaisissa ruoissa voi hyödyntää vaikkapa valkosuklaata, joka sopii mainiosti yhteen parsan ja katkarapujen kanssa. Kalkkunan rinnalle sopii sen sijaan tummasta suklaasta valmistettu chilinen kastike.
Makeissa herkuissa suklaan voi yhdistää esimerkiksi lakritisiin. Kokeile suussa sulava laku-suklaamudcakea, raparperilla höystettyä sacherkakkua sekä suklaisia sandwicheja.
Kuori parsat ja leikkaa tyvestä pois pari senttiä puumaista osaa. Keitä suolalla maustetussa vedessä noin viisi minuuttia. Nosta parsat kattilasta ja jäähdytä.
Hienonna katkaravut ja parsat. Sekoita kulhossa kaikki tartarin ainekset. Tee tartarista keot annoslautasille käyttäen muottina esimerkiksi pientä kahvikuppia. Lusikoi täytettä tiukasti pieneen kahvikuppiin ja kumoa annoslautaselle.
Kuori ja hienonna porkkana. Mittaa valkoviini, omenaviinietikka ja porkkanat kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes seos on vähentynyt puoleen.
Siivilöi. Kaada siivilöity liemi takaisin kattilaan. Lisää kerma, voi nokareina ja paloiteltu valkosuklaa. Kuumenna sekoittaen miedolla lämmöllä vain sen verran, että voi ja suklaa sulaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lusikoi kastiketta ohuesti tartarin päälle ja laita loput kannuun tarjolle.
Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Kalttaa tomaatit: kasta ne hetkeksi kiehuvaan veteen ja vedä kuori irti.
Kuumenna kattilassa tilkka öljyä. Lisää sipulit, chili, rusinat, seesaminsiemenet ja tomaatit. Kiehauta. Lisää vesi, kanafondi ja mantelijauhe. Mausta kanelilla, neilikalla ja jauhetulla korianterilla. Anna kiehua hiljaa noin 1/2 tuntia.
Soseuta sauvasekoittimella. Kaada takaisin kattilaan ja lisää tumma suklaa pieninä paloina.
Paista kalkkunapihvit sillä aikaa, kun kastike kiehuu. Mausta pihvit suolalla ja pippurilla. Leikkaa hyvin pestyn appelsiinin kuoresta ohuita suikaleita. Kuori appelsiini terävällä veitsellä niin, että hedelmäliha on näkyvissä. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja nosta viipaleet pihvien päälle. Tarjoa lisäkkeeksi appelsiinin kuorella maustettua riisiä.
Suklaa-lakumudcake
Suklaa-lakumudcake
150 g Pirkka leivontamargariinia tai Pirkka meijerivoita 1 levy (200 g) Fazer Lontoonrae maitosuklaata 4 kananmunaa 2 dl sokeria 2 1/2 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 1 tl vanilliinisokeria
Sulata rasva miedolla lämmöllä kattilassa. Ota kattila pois liedeltä, lisää paloiteltu suklaa ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut.
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Kaada suklaa-voiseos muna-sokerivaahdon joukkoon varovasti sekoittaen. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan.
Kaada seos vuokaan ja paista 200 asteessa uunin keskiosassa noin 25 minuuttia. Irrota jäähtynyt kakku vuoasta ja siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoa lakritsajäätelön kanssa.
Sulata margariini ja 150 g suklaata kattilassa miedolla lämmöllä. Jäähdytä hieman. Sekoita joukkoon sokeri ja kananmunat yksitellen. Lisää jauhot siivilän läpi varovasti sekoittaen.
Rouhi loput 100 g suklaata karkeaksi rouheeksi. Lisää suklaarouhe, cappuccinojauhe, kaneli ja vanilliinisokeri taikinaan. Levitä taikina uunipannulle (30 cm x 35 cm) ja kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.
Jäähdytä levy ja leikkaa se kahteen osaan. Viipaloi hiukan sulanut jäätelö ja levitä viipaleet toisen levyn päälle. Nosta toinen levy kanneksi ja siirrä pakastimeen. Jäädytä pari tuntia.
Leikkaa levy kahdeksaan neliöön ja neliöt puoliksi kolmioleivän muotoon.
1/2 dl Pirkka vispikermaa 150 g Fazer tummaa leivontasuklaata 1 rkl voita
Koristeeksi: Fazer pupuneidin chocorakeita tai valkosuklaarouhetta
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata rasva ja kaada joukkoon maito. Lisää rasvaseos muna-sokerivaahtoon.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan siivilän läpi. Vältä turhaa sekoittamista.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun (3 l) kakkuvuokaan. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.
Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kostuta pohjalevy omenatäysmehulla.
Vaahdota kerma ja mausta se vanilliinisokerilla.
Mausta raparperisose sitruunamehulla ja kanelilla. Levitä puolet soseesta pohjalevylle. Levitä raparperisoseen päälle puolet kermavaahdosta.
Kostuta ja täytä toinen väli samoin. Nosta kansilevy päälle ja kostuta myös se. Peitä kakku kelmulla. Siirrä kakku kylmään vetäytymään ja pane esimerkiksi leikkuulauta painoksi kakun päälle. Anna kostua mielellään yön yli.
Kuumenna kerma pinnoitetussa kattilassa juuri ja juuri kiehumispisteeseen. Nosta kattila liedeltä ja paloittele suklaa kerman joukkoon. Anna suklaan sulaa ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi voi. Levitä kuorrutus kakun päälle (ja reunoille). Koristele halutessasi suklaarakeilla tai valkosuklaarouheella.