Suolaisia piiraita: Vastustamaton pekoni ja mehevät kasvikset

Suolaisia piirakoita löytyy jokaiseen makuun. Oman luomuksensa voivat toteuttaa niin allergikot, lihan ystävät, kasvissyöjät kuin tavalliset herkuttelijatkin.

Herkuttele kaloreita laskematta mehevällä pekonipiiraalla tai pyöräytä piirakoiden terveysspommi parsakaali-juustopiiras. Kasvissyöjille kokeiltavaksi myös mehevä kasvispaistos ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavat pääsevät tomaattisen kinkkupiirakan kimppuun.

Pekonipiiras

Tämä vastustamaton rukiisesta pohjasta tehty saa potkua pekonista.

Pohja:
100 g Pirkka leivontamargariinia
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl Pirkka ruisjauhoja
1 tl Pirkka pizzamaustetta
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 dl vettä

Täyte:
1/2 pkt (à 300 g) Pirkka parsakaalinuppuja
2 (200 g) porkkanaa
1 (200 g) paprika
1 (100 g) sipuli
1 rkl siirappia
noin 80 g Amerikan pekonia
1/2 dl basilikaa hienonnettuna
1/2-1 tl kuivattua rakuunaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 kananmunaa
1 tlk (150 g) ranskankermaa
1 dl Pirkka kevytmaitoa
2 dl Pirkka emmentaljuustoa raastettuna

Nypi kylmä rasva, vehnä- ja ruisjauhot, pizzamauste sekä leivinjauhe keskenään. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Voitele piirasvuoka (halkaisija 30 cm) ja painele taikina sen pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 225 asteessa 10 minuuttia.

Paloittele parsakaalinuput. Kuori ja raastaporkkanat karkeaksi raasteeksi. Kuutioi paprika ja hienonna sipuli. 3. Suikaloi pekonit ja ruskista ne pannulla. Lisää kasvikset. Kypsennä noin 5 minuuttia. Mausta seos siirapilla, yrteillä, suolalla ja pippurilla.

Sekoita munat, ranskankerma, maito ja juustoraaste keskenään. Levitä kasvisseos esikypsennetyn piiraspohjan päälle ja kaada päälle muna-maitoseos.

Kypsennä piirasta 200 asteessa uunin alatasolla 20-25 minuuttia.

Mehevä kasvispaistos

Juustosta ja kasviksista saa aikaan suussa sulavan piirakan.

(8 annosta)

Pohja:

75 g Pirkka meijerivoita tai leivontamargariinia
1 1/2 dl vettä
1/2 tl suolaa
1 1/4 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa

Täyte:

1 (350 g) kesäkurpitsa
1 rs (200 g) Champ herkkusieniä
2 (n. 150 g) porkkanaa
1 (100 g) sipuli
2 rkl öljyä
1 1/2 tl basilikaa tai kirveliä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 rs (à 200 g) Pirkka Kevyt Italian yrtit tuorejuustoa
2 kananmunaa
2 (200 g) tomaattia
2 dl Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta

Lisäksi:

Pirkka Reilun kaupan vihreää teetä

1. Kiehauta rasva, vesi ja suola teräskattilassa. Lisää kiehuvaan seokseen kerralla kaikki jauhot rivakasti sekoittaen, kunnes taikina irtoaa kattilan reunoilta. Jäähdytä taikina.

2. Vatkaa taikinaan kananmunat yksitellen sähkövatkaimella. Levitä taikina nuolijalla voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Reunataikina saa jäädä paksuhkoksi kerrokseksi.

3. Suikaloi kesäkurpitsa. Puhdista herkkusienet ja leikkaa ne viipaleiksi. Kuori ja raasta porkkanat karkealla raastinterällä. Hienonna kuorittu sipuli.

4. Kiehauta sipulit ja herkkusienet öljyssä paistokasarissa. Lisää joukkoon kesäkurpitsat ja porkkanaraaste. Anna hautua ilman kantta noin 5 minuuttia.

5. Mausta kasvisseos basilikalla, suolalla ja mustapippurilla. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Anna kasvisseoksen hieman jäähtyä. Lisää kasvisseokseen kananmunat ja sekoita tasaiseksi.

6. Kaada täyte paistospohjalle. Leikkaa tomaatit viipaleiksi ja asettele ne täytteen päälle.

7. Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 200-asteisen uunin alatasolla 35 - 40 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on kauniin ruskea. Tarjoa lämpimänä teen kanssa.

Parsakaali-juustopiiras

Superterveellinen parsakaali sisältää muun muassa A- ja C-vitamiineja, foolihappoja, flavonoideja, kaliumia ja ravintokuituja. Kätevät juustokuutiot antavat makua ruokaisalle parsakaalipiiraalle.

1 pkt (500 g) Pirkka voitaikinaa (pakaste)
noin 300 g parsakaalia
1 tlk (375 g) Pirkka salaattijuustokuutioita öljymarinadissa
1/2 tlk (à 340 g) Euro Shopper maissinjyviä
2 kananmunaa
1 tlk (2 dl) Pirkka kevytkermaa
1 tlk smetanaa
1 tl Pirkka yrttisuolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1/2 tl paprikajauhetta
tuoretta persiljaa
Voiteluun kananmunaa

Ota taikina sulamaan. Huuhdo parsakaali ja paloittele se kukinnoiksi ja viipaloi kannat. Höyrytä parsakaalia noin 5 minuuttia. Jos kypsennät parsakaalit mikrossa, lisää 1 rkl vettä parsakaalien päälle. Kypsennysaika mikrossa on noin 3 minuuttia täydellä teholla.

Valuta salaattijuustokuutioista öljy ja maissinjyvistä vesi pois.

Kauli sulanut voitaikina 3 mm:n paksuiseksi levyksi. Leikkaa siitä pyöreä levy noin 30 cm halkaisijaltaan olevan lasivuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa loppu taikina suikaleiksi. Tue piiraan reunat sisäpuolelta kaksinkertaisella alumiinifoliosuikaleella. Pistele ja paista uunin alimmalla tasolla 225 asteessa 10 minuuttia.

Asettele jäähtyneet parsakaalit, valutetut salaattijuustokuutiot ja maissinjyvät puolikypsälle pohjalle. Sekoita munat, kerma, smetana ja mausteet keskenään. Kaada seos vuokaan. Ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa. Asettele taikinasuikaleet ristikoksi piirakan päälle.

Voitele reunat ja ristikko munalla. Paista kypsäksi 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 25-30 minuuttia.

Gluteeniton tomaatti-kinkkupiirakka

Vilja-allergisille sopivan maukkaan piirakan maustavat tomaatti ja kinkku.

(8 annosta)

2 dl Pirkka gluteenitonta jauhoseosta
1 dl perunasosejauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl basilikaa
1/2 tl timjamia
100 g leivontamargariinia
1 dl Pirkka omenatäysmehua

Täyte

n. 100 g purjoa
1 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
200 g Pirkka ylikypsää saunapalvikinkkua palana
1/2 tlk (à 200 g) Pirkka aurinkokuivattuja tomaatteja
2 dl ruokakermaa tai vähälaktoosista kevytkermaa
2 kananmunaa

1. Valmista ensin täyte. Viipaloi halkaistu, huuhdottu purjo. Kuullota purjo aurinkokuivattujen tomaattien öljyssä. Suikaloi kinkku ja tomaatit. Sekoita keskenään kerma ja munat.

2. Sekoita keskenään gluteeniton jauhoseos, perunasosejauhe, leivinjauhe, basilika ja timjami. Nypi joukkoon pehmeä rasva. Lisää nopeasti omenamehu. Sekoita käsin tasaiseksi taikinaksi.

3. Taputtele taikina jauhojen avulla voidellun piirakkavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle ja reunoille.

4. Ripottele vuokaan purjot, kinkut ja tomaatit. Kaada päälle munaseos. Paista 200 asteessa alimmalla tasolla 25 - 30 minuuttia.

Resepti ja kuvat: Ruokakesko

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja