Suojelupoliisin tutkija Rikospaikassa: Syyriassa yhä olevat suomalaiset vierastaistelijat ovat paljon vaarallisempia kuin tänne palanneet

Suojelupoliisissa seurataan tiukasti terroristijärjestö Isisin riveissä yhä jatkavia suomalaisia vierastaistelijoita. Supon erikoistutkijan mukaan Syyriassa edelleen olevat Suomen kansalaiset ovat profiililtaan täysin erilaisia kuin tänne jo palanneet.

Illan Rikospaikan studiossa 22.35 aiheena ovat vierastaistelijat.

– Varmaan tarkin termi olisi terroristinen vierastaistelija, erikoistutkija Pekka Hiltunen suojelupoliisista sanoo.

Suomesta on lähtenyt Syyriaan ja Irakiin noin 80 henkilöä, joista parikymmentä on palannut ja osa kuollut.

– Alkuvaiheen palaajat olivat sellaisia, että heillä oli tietynlainen kuva siitä konfliktista. Propagandan kautta oli saatu siloteltu kuva, että sinne oikeasti rakennetaan utopiaa.

Kovempaa porukkaa jäljellä

Hiltusen mukaan todellisuus olikin hyvin toisenlainen; takaisin saatettiin palata sen takia, mitä paikan päällä nähtiin. 

– Nyt jos katsotaan mahdollisia tämän hetken palaajia, niin tilanne on hyvin erilainen. Alkuvaiheen palaajat palasivat omalla päätöksellään, he katsoivat että tämä nyt riitti. Tällä hetkellä palaajien motiivina saattaakin olla se, että yksinkertaisesti ei pystytä jatkamaan toimintaa.

– Ideologinen sitoutuminen saattaa olla yhä ihan yhtä kovalla tasolla. Halu jatkaa toimintaa saattaa yhä olla olemassa. Ei kyllä tässä hyvin erilaisesta profiilista puhutaan.

Eli siellä on paljon kovempaa porukkaa jäljellä?

– Kyllä. Yksinkertaisesti se seikka, että on vietetty vuosikausia radikaali-ideologian piirissä ja on osallistuttu toimintaan aseellisesti tai muilla tavoilla, ei voi olla vaikuttamatta. On myös tehty sitä päätöstä jäädä. Eli siellä on hyvin erilaista.

Haastattelussa puidaan myös miten nämä vierastaistelijat voisivat palata Suomeen ja minkälaisen uhkan he muodostavat.

Rikospaikka keskiviikkoisin 22.35 MTV3

Lue myös:

    Uusimmat