Suojelupoliisi: Ääriliikkeistä ei Suomessa nyt juuri vaaraa

Suomessakin toimii ääriliikkeitä, mutta Suojelupoliisista kerrotaan, ettei niiden nimissä tällä hetkellä juuri tehdä rikoksia.

– Ääriliikkeistä ei tämänhetkisen tiedon valossa ole Suomessa valtakunnan tasolla vaaraa yhteiskuntarauhalle ja -järjestykselle. Paikallistasolla saattaa hetkittäin ilmetä kunnianloukkauksien tai väkivallan tekojen kaltaisia purskahduksia, mutta ne ovat pääsääntöisesti pikemmin yksilön spontaaneja ratkaisuja hetkessä syntyneisiin tilanteisiin kuin liikkeen nimissä tehtyjä tekoja. Siten ne ovat ihan verrattavissa muuhun rikollisuuteen Suomessa, ylitarkastaja Tuomas Portaankorva Suojelupoliisista kertoo.

Ääriliikkeiden määritteleminen yksiselitteisesti on vaikeaa.

– Kaikkihan voivat muodostaa yhteiskuntaan eri tavoin asennoituvia, aatteisiin ja ideologioihin sitoutuvia ryhmiä tai liikkeitä. Emme pysty seuraamaan niitä kaikkia eikä yhdistys- ja ryhmätoiminta sinänsä lähtökohtaisesti ole Supon näkökulmasta kiinnostavaa. Ajoivatpa ryhmät minkälaisia asioita hyvänsä, viranomaisena kiinnitämme huomiota nimenomaan valtion turvallisuuden vaarantavaan laittomaan toimintaan. Tehtävänämme on tunnistaa ja torjua se.

Ääriliikkeiden määrää Suomessa Portaankorva kuvailee vähäiseksi.

– Se ei liiku edes kymmenissä. Jäsenmäärä vaihtelee eniten näkyvillä olevissa ryhmissä muutamista aktiivijäsenistä muutamiin kymmeniin. Kansainvälisesti ajatellen ne ovat pienehköjä.

– Aatteiltaan suomalaiset ääriliikkeet ovat enemmän yhteiskunnallisia kuin uskonnollisia, Portaankorva sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja