Suojele itseäsi – älä tee näitä typeriä Facebook-mokia

Kaikki ovat Facebookissa, mutta toiset käyttävät sitä muita turvallisemmin. Millaista on hyvä "naamakirjailu"? Allfacebook.com listasi mokat, joita suositulla sivustolla ei ainakaan kannata tehdä.

Vaihda salasanasi usein

Tämän pitäisi olla jo itsestäänselvyys: valitse hyvä salasana, ja vaihda se usein. Se, ettet jaksa opetella uutta salasanaa, ei riitä tekosyyksi suojata henkilökohtaisia tietojasi naurettavan helpon "salasana1"-tyyppisen koodin taakse.

Älä paljasta syntymäaikaasi...

Älä kerro kokonaista syntymäaikaasi Facebookissa. Normikäyttäjät eivät tee tällä tiedolla mitään, mutta identiteettivarkaat paljonkin. Jos haluat synttärionnitteluja seinällesi, paljasta vain syntymäpäivä ja -kuukausi, muistuttaa allfacebook.com.

...tai muitakaan tietoja

Täytyykö jokaisen puolitutun naamakirjakaverisi todella tietää, missä olet töissä? Läheisesi tuntevat koulutus- ja työhistoriasi muutenkin, älä jaa kaikkea itsestäsi verkossa.

Tarkista yksityisyysasetuksesi!

Jos et ole vielä tehnyt sitä, tarkista yksityisyysasetuksesi nyt heti! Huomaathan, että esimerkiksi paljon hälyä aiheuttanut kasvojentunnistus-toiminto täytyy itse kytkeä pois päältä.

Sinun ei tarvitse näyttää kaikkia kuvia tai statuksia jokaiselle ystävällesi, vaan voit rajata heitä ryhmiin. Voit myös varmistaa, ettei kuka tahansa tuntematon löydä sinua tai pääse selaamaan kuviasi naamakirjassa.

Poista sovelluksia

Kun alat pelata Facebook-peliä tai kokeilet kivaa aforismigeneraattoria, se pyytää pääsyä tietoihisi. Jos olet kokeillut sovellusta kerran etkä aio palata sen pariin, muista poistaa se sovelluslistasta. Monien Facebook-käyttäjien sovelluslistoissa roikkuu satoja satunnaisia peli- ja viihdehärveleitä. Hankkiudu niistä eroon.

Älä kerro, että lähdet lomalle

Kun lähdet kuukaudeksi ulkomaille, jätätkö oven auki tervetuloa-kyltin kera? Et varmasi – miksi siis kertoisit sadoille tutuille ja puolitutuille, että olet poistumassa kotoasi pitkäksi aikaa? Hehkuta lomaasi Facebookissa vasta palattuasi.

Ajattele ennen kuin postaat

Moni on jo saanut potkut haukuttuaan työpaikkaansa naamakirjassa. Käytä siis aivojasi!

Älä kutsu kaikkia

Jos luot illanistujaisillesi tai synttäreillesi tapahtuman, muista tehdä siitä yksityinen tapahtuma, jota kaikki eivät näe. Vai haluatko koko Suomen kansan takapihallesi bailaamaan?

Suojele lapsiasi

Älä jaa lastesi nimiä tai julkaise satoja kuvia heistä Facebookissa. Haluaisitko itse joutua nettiin niin, ettet voi päättää, mitä sinusta sinne ladataan? Internetissä pyörii myös hämäriä tyyppejä, ja usko tai älä, se kahdenkymmenen vuoden takainen ala-astekaverisi kaverilistallasi voi olla sellainen.


MTV3/Helmi

Lähde: Allfacebook.com

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja