Mainos

Suojaudu verkkohuijauksilta: 5 tärkeää asiaa, jotka kannattaa välittömästi tehdä kotona

Salasanoja vaihtamalla ja päivittämällä laitteita aina tarpeen tullen ylläpidetään tietoturvaa hyvällä tasolla, kertoo Viestintävirasto.

Verkkohuijarit etsivät jatkuvasti uusia tapoja saada ihmisiä haksahtamaan erilaisiin huijauksiin. Viestintävirasto muistuttaa, että jo kahdella perusasialla päästään pitkälle: oletussalasanojen vaihtamisella sekä laitteiden jatkuvalla päivittämisellä.

Näiden lisäksi mieleen on syytä painaa muutama tärkeä periaate, joilla omat laitteet ja niille säilötty tieto pysyy turvassa.

1. Tarkista kodin nettiyhteyden lähde

Toimiihan reititin niin kutsutussa reitittävässä tilassa? Tämän voi tarkistaa helposti nettiin kytketyn laitteen asetuksista. IP-osoitteen tulisi olla muotoa 192.168..., 10... tai 172.16-31... Reitittävä tila suojaa kaikki verkkoon kytketyt laitteet. Myös reitittimen oletussalasanat tulisi aina vaihtaa. Seuraavaksi voidaan tarkistaa verkon suojausasetukset: kotona käytettävissä laitteissa on suositeltavaa käyttää vähintään WPA2-salausta. Onhan laitteen käyttöjärjestelmä myös päivitetty ajan tasalle?

2. Päivitä kaikki laitteet

Tablettien, älypuhelinten ja tietokoneiden päivitykset ovat tärkeä osa turvallista käyttöä. Laitteet kannattaa myös suojata jollain virustorjuntaohjelmistolla. Sovelluksia tulisi aina ladata vain tunnetuista sovelluskaupoista. Pääkäyttäjäoikeuksin ei kannata kirjautua laitteeseen aina: mahdolliset haittaohjelmat eivät näin pääse hyödyntämään heti kaikkia pääkäyttäjän oikeuksia.

3. Älä unohda pelikonsoleita ja televisioita

Verkkohuijarit voivat helposti iskeä myös nettiyhteydessä varustettuihin pelikonsoleihin ja televisioihin. Näidenkin laitteiden osalta tulisi pitää huoli ohjelmapäivitysten ajantasaisuudesta. Nettiyhteyden tarpeellisuutta voi myös miettiä: tarvitseeko kaikkia laitteita kytkeä nettiin?

4. Tulostimissakin piilee omat aukkonsa

Oman langattoman verkkonsa muodostaman tulostimen salasana kannattaa vaihtaa hyvään salasanaan eli suojata tulostin.

5. Mihin tallennat tärkeät tietosi?

Varmuuskopiointia varten suositellaan erillistä verkkotallennuslaitetta, joka niin ikään tulee päivittää aina ajan tasalle. Luonnollisesti tämänkin laitteen käyttäjätilit tulee suojata hyvin hyvillä salasanoilla.

***


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.