Strippari Irina paljastaa työnsä salat: Esityksiä vain parina iltana viikossa – tienaa saman verran kuin suomalainen keskituloinen

8:40
Irina Tundra vieraili Huomenta Suomessa kertomassa työstään.

Silikonirinnat muuttivat Irinan suhtautumista kehoonsa ja alastomuuteen. Erotiikasta kiinnostunut nuori nainen alkoi pohtia, voisiko tehdä alastomuudella rahaa. Nyt Irina on työskennellyt striptease-esiintyjänä kymmenen vuotta. Kirjassa Irina Tundra K18 (Docenco) hän kertoo, mitä stripparin työ oikeasti on.

Sysäys kohti erotiikka-alaa sai alkunsa albumista. Blink 182 -bändin levyn kannessa poseerasi isorintainen pornotähti, joka sai teini-iän kynnyksellä olevan Irinan pauloihinsa. Tuolloin vielä pienirintainen nuori haaveili suurista tisseistä, jotka olivat vuosituhannen vaihteessa muotia.

Teininä Irina piilotteli alastonta vartaloaan muiden katseilta. Koulun pukuhuoneissa hän vaihtoi vaatteensa nurkassa tai vessassa. Nykyään suhde alastomuuteen on päinvastainen. Irina on elättänyt itsensä riisuutumalla jo kymmenen vuotta. Elämänsä käännekohtana stripparina työskentelevä Irina pitää kolmedesisten silikonien ottamista 20-vuotiaana.

– Mullekin oli yllätys, miten pelkästään se leikkaus käänsi suhtautumiseni täysin päälaelleen ilman, että yritin muuttaa sitä, nyt 32-vuotias Irina sanoo.

Extra-palveluilla saa lisätienestiä – kaikkia fetissejä ei toteuteta

Lukion jälkeen Irina opiskeli puolitoista vuotta geologiaa yliopistossa. Maantieteellisen kiinnostuksen rinnalla kulki intohimo erotiikkaan. Irina piirsi eroottissävyisiä sarjakuvia, opiskeli tankotanssia ja kävi miestenlehtien kuvauksissa. Lähettäessään eroottisia kuvia poikaystävälleen Irina alkoi miettiä, voisiko alastomuudella tehdä rahaa.

Ensimmäisen strippikeikkansa Irina teki 22-vuotiaana privaattiklubilla. Vielä tottumaton esiintyjä ei ollut varma, mitä hänen olisi pitänyt tehdä asiakkaansa kanssa. Eikö asiakkaan kuulunut tunkea rahaa kaikkialle, kuten elokuvissa? Vartin esiintymisen jälkeen käteistä ei kuitenkaan näkynyt. Irinan ensimmäinen keikka oli ilmainen.

– Se oli 15 minuuttia hämmennystä, Irina nauraa.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla.)

Myöhemmin Irina on saanut oppia, että striptease-esityksillä voi elättää itsensä. Kuukausitasolla Irina kertoo tienaavansa kuin normaali suomalainen keskiluokka. Osansa tuloista kuitenkin syövät muut työhön liittyvät kulut, kuten vaatteet, meikit ja matkustelu.

Irinalla on myös tarkat rajat työssään, kaikkia asiakkaidensa fetissejä hän ei toteuta. Esimerkiksi eriteleikit, nöyryytykset, tupakointi sekä vaippa-, lapsi- ja teinijutut ovat kieltolistalla. Rajan Irina on vetänyt myös kosketteluun. Kumpikaan osapuoli ei saa koskea millään ruumiinosallaan tai välineellä toisen sukupuolielimiin.

– Kyllä jos tekee tosi paljon kaikkea, tällä voi tienata tosi hyvin, Irina toteaa.

Onneksi useimmiten asiakkaiden – 98 prosenttisesti miesten – fetissit liittyvät tisseihin, takapuoleen tai jalkoihin. Koskettamisen sallimisella ja dildon käyttämisellä saattoi tienata ekstraa privaattiesityksissä, joita Irina ei enää tee.

Työ on Irinalle intohimo

Keskituloisen suomalaisen verran tienaavaksi ihmiseksi Irina tekee melko vähän töissä. Esityksiä on yleensä parina kertana viikossa, ja niiden ulkopuolella Irina hoitaa sometilejään, joiden kautta markkinoi työtään. Irina ei kuitenkaan tee stripparin työtä vain rahan vuoksi.

– Mulle ei ole ikinä ollut kyse rahasta, mulle mielenterveys on kaikista tärkein. Tämä on sitä, mistä tykkään.

Motivaatiota työhön antavat myös onnelliset asiakkaat. Irina muistaa elävästi yhden klubiesiintymisensä Australiassa. Lavan edessä oli nuori poikaporukka.

– Yksi poika oli varmaan juuri täyttänyt 18, eikä ollut varmaan montaa tyttöä nähnyt tai ikinä kokenut tissejä naamallaan.

Kun Rammsteinin Du Hast -kappale lähti soimaan, Irina innostui ja sitä myöten poikakin. Nuori antoi Irinalle heti tupon rahaa ja sai stripparin syliinsä. Pojan katse kieli, että yksi unelma oli täyttynyt.

– Se onni, mikä säteili niiltä kasvoilta oli sanoin kuvaamaton, Irina muistelee lempeästi.

Juuri asiakkaan ilo ja onnellisuus tuovat hyvää mieltä myös esiintyjälle ja kannustavat jatkamaan.

Asiakkaan kansallisuus ja sukupuoli näkyvät käytöksessä

Irina on riisuutunut erilaisille yleisöille ympäri maailman. Hän nauraa, että monesti strippari törmää samoihin asioihin missä tai milloin esiintyykään.

Vaikka asiakaskunta tuo valtiosta riippumatta striptease-esiintyjälle samoja haasteita ja samoja toiveita, on kansalaisuuksissa myös eroja. Esimerkiksi suomalaiset ovat hyvin pihejä ja usein ujojakin, Irina kuvailee – jälkimmäinen piirre tosin ”korjaantuu” usein alkoholilla. Esityksissä näkyy myös, että suomalaiset eivät ole tottuneet tippikulttuuriin. 

Lontoosta mieleen ovat painuneet herrasmiehet, jotka kunnioittavat stripparin aikaa. Australiassa ja Skotlannissa puolestaan saatetaan istua esiintyjän kanssa pitkään, mutta lopulta tanssia ei pyydetäkään ja strippari jää nuolemaan näppejään.

Myös sukupuolella on merkitystä asiakkaan käytöksessä, Irina sanoo. Vaikka hänen asiakkaansa ovat valtaosin miehiä, on Irina esiintynyt myös lukuisille naisille esimerkiksi polttareissa.

– Kohtaan heidät samalla tavalla kuin miehet, ehkä vähän hellemmin. Mutta melkein voisi sanoa, että naiset ovat jopa villimpiä kuin miehet. Ehkä siinä on taustalla se, että kun ollaan molemmat naisia, ei haittaa, jos koskee.

Stippaus sekoitetaan usein prostituutioon

Irina sanoo, että suurin osa hänen asiakkaistaan on kohdellut häntä kunnioittavaksi. Irina myöntää olevansa seksuaalisen hyväksikäytön riskiryhmässä, mutta esiintymiskeikoilla vakavaa häirintää ei ole koskaan tapahtunut. Samalla Irina koputtaa puuta.

– Klassisesti on niin, että katsoa saa, mutta ei koskea. Enemmän ja enemmän on kuitenkin sitä, että kosketaan ilman lupaa, Irina kertoo.

Irinaa on yllättänyt, miten usein ihmiset luulevat strippauksen olevan osa prostituutiota. Ihmisillä menevät kaksi eri asiaa sekaisin. Vaikka Irina tanssii eroottisesti, se ei tarkoita, että hän myisi seksiä.

Strippipuolella vakavasti uhkaavia tilanteita on ollut toistaiseksi vähän, mutta mallipuolella niitä on joutunut kokemaan enemmänkin. Osa kuvaajista on käyttäytynyt epäasiallisesti tai kuvaustilanteessa on paljastunut, että kevyen vaatetuksen sijaan toivotaan alastomuutta tai roolileikkejä, joista maksetaan eri hinnaston mukaan.

Irina uskoo, että kuvaustilanteisiin liittyvät ongelmat selittyvät tilanteen intiimiydellä. Siinä missä strippikeikalla on usein monia katsojia, joista järkevien käytös kompensoi asiattomammat yritykset, kuvauskeikalla saatetaan olla kahden kuvaajan kanssa.

Hyväksikäytöllisiä tilanteita on silti vaikea puida jälkikäteen. Kerran Irina teki rikosilmoituksen epäasiallisen kuvaajan käytöksestä. Koska tilanteessa oli sana sanaa vastaan, oli vaikea todistaa, mitä on todella tapahtunut.

– Kuvista näkee, mitä kuvia otettiin, mutta ei sitä, mitä tapahtui kameran takana, Irina sanoo.

Vanhempien reaktio oli odotettu – välit ovat kuitenkin hyvät

Eroottisia kuvia ja maksusta riisuutumista. Irina ymmärtää, ettei hänen ammattinsa ole se vanhemmille kaikista mieluisin. Hän kertoi äidilleen työstään tehtyään striptease-esityksiä ja glamourmallikeikkoja muutaman vuoden ajan.

Irinan äiti oli osannut epäillä asiaa jo jonkun aikaa. Se varmasti lievensi reaktiota ja auttoi käsittelemään asiaa.

– Hän sanoi, että oli ehkä toivonut jotain muuta tyttärelleen, mutta että tämä on minun valintani.

Irinan isälle tyttären ammatti puolestaan oli iso shokki, minkä Irina luulee johtuvan alaa koskevista harhaluuloista ja tietämättömyydestä. Vaikka asiasta ei puhuttu koskaan vakavasti ja pitkällisesti, sai Irina lopulta isänsä hyväksynnän. Pääasia, että vuokra tulee maksettua.

Irina näkee perhettään tiiviisti ja suhteen läheisiin ovat lämpimät.

Haasteita parisuhdemarkkinoilla

Irina on ollut kerran naimisissa. Liitto päätyi eroon. Aluksi myönteisesti Irinan ammattiin suhtautunut puoliso tuli toisiin ajatuksiin liiton jatkuessa. Parisuhdetta vaikeutti myös se, että Irinan työ painottui iltoihin, öihin ja viikonloppuihin, kun aviomies oli itse vapaalla ”duunarihommistaan”.

Eroon päättynyt avioliitto on Irinan pitkäaikaisin ja vakavin. Muissa suhteissa Irinan ammatti ei ole aiheuttanut ongelmia.

Irina itse myöntää, ettei haluaisi seurustella miesstripparin kanssa.

– Tiedän, että olisin tosi kateellinen, jos hänellä olisi enemmän keikkaa kuin mulla, Irina perustelee.

Keikkakateuden lisäksi Irina näkee, ettei välttämättä pystyisi seurustelemaan toisen stripparin kanssa ulkonäöllisistä syistä. Miesstripparien ulkonäkövaatimukset ovat kovat: kropan pitää olla todella tiukassa kunnossa. Se voisi aiheuttaa myrkyllistä vertailua, sillä vaikka Irina pitää huolta kunnostaan, hän ei viihdy salilla ja nauttii välillä pizzalla herkuttelusta.

Irinan mukaan naisstrippareille asetetaan vähemmän ulkonäköä koskevia vaatimuksia kuin miehille.

– On kaikennäköisiä ja kokoisia. Jokaisella miehellä on eri mieltymykset ja on hyvä, että jokaiselle on myös jotain tarjottavaa.

Ulkonäköpaineet ovat alalla suuret

Irinalle on tehty neljä kauneusleikkausta, joissa hän on suurentanut rintojaan. Vuonna 2017 Irina tituleerattiin Suomen seksikkäimmäksi ja palkinnoksi hän sai silikonit. Kasvojaan Irina on muovannut botoxilla ja täyteaineilla. Meikillä kasvonpiirteitä saa ehostettua entisestään.

– Kuntoilen ja syön terveelliseesti, että pysyisin suunnilleen samassa kunnossa koko ajan. Jos mun ihailijat tykkää tästä, en halua sitä hirveästi muuttaa. Tissit on mun juttu ja niitä laitettu isommiksi.

Vaikka alalla hyväksytään moniin eri muotteihin mahtuvia naisia, on stripparien keskuudessa myös paljon kateutta. Ulkonäkö on stripparien työväline ja lisäksi erityisesti naisilla tuntuu olevan tapana verrata toisiaan keskenään, Irina sanoo. Kauniiden ja näyttävien naisten läsnäolo saa suhtautumaan omaan ulkomuotoon kriittisemmin.

Ja kun ensimmäiset silikonit on otettu ja täyteaineet pistetty, on kynnys seuraaviin operaatioihin yhä matalampi.

Kroppa ei kestä kauaa raskasta työtä

Täyteaineilla, botoxilla ja meikillä voi piilottaa iän merkkejä kasvoilta, mutta fyysistä jaksamista niillä ei voi parantaa. Kymmenen vuotta stripparina työskennellyt Irina on huomannut, ettei 32-vuotiaan kroppa enää oikein kestä ja alkanut pohtia, mihin hänen polkunsa seuraavaksi vie.

Tyypillistä olisi jatkaa nuorempien striptease-esiintyjien välittäjäksi. Irinasta kuitenkin tuntuu, että alalla on jo ennestään liikaa tunkua. Enemmän esiintymisasujaan itse tekevää Irinaa kiinnostaa ompelu ja muotiala. Hän ei usko palaavansa yliopiston penkille geologiaa opiskelemaan.

Stripparin työ on tehnyt ujosta ja alastomuutta häpeilevästä teinistä rohkean ja sosiaalisen ihmisen. Aiemmin rutiineista pitänyt Irina luonnehtii itseään nykyisin spontaaniksi yökukkujaksi, joka pitää yllätyksistä.

Tulevaisuus näyttää, millaisia yllätyksiä Irinan edessä vielä on.

Videolla esitellään aikuisviihdekaupan erikoisuuksia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja