Stressaavatko pääsiäissuklaiden kalorit? Ravitsemusterapeutti kertoo, mistä sinun todella pitäisi huolestua

1:29

The Daily Mailin haastatteleman ravitsemusterapeutin mukaan alkoholilla läträäminen läpi pitkän viikonlopun voi kerryttää jopa kaksi lisäkiloa juojalleen.

Mitä keinoja annoskoon hillitsemiseen löytyy? Katso ravitsemusterapeutin vinkit yllä olevalta videolta.

Pääsiäinen on paitsi ruoka- myös juomajuhla. Juhlapöytä notkuu herkuista, joista lihottavinta leimaa kantaa suklaa.

– Tavallisesti ihmiset lihovat juhlapyhinä muutaman kilon, oli kyse sitten joulusta tai pääsiäisestä. On myös näyttöä siitä, että näitä kiloja ei saada karistetuksi, Gabrielle Maston kertoo.

Suklaamunat eivät ravitsemusterapeutin mukaan kuitenkaan ole pääsyy kilojen kertymiselle. Usean päivän vapaat nimittäin mahdollistavat viinin maistelun ilman, että siitä koetaan syyllisyyttä tai häpeää.

Runsasenerginen ruokahalun lisääjä

Maston sanoo, että alkoholi on painonhallinnan kannalta suklaatakin huonompi vaihtoehto.

Syy tähän piilee siinä, että runsaasti energiaa sisältäviä alkoholipitoisia juomia nautitaan usein seurassa, jolloin niitä on helppo juoda liiankin kanssa. Alkoholi ei myöskään suklaan tavoin saa ihmistä kylläiseksi.

– Alkoholi ei täytä vatsaa. Itse asiassa se lisää ruokahalua ja voi saada ihmisen ahmimaan, Maston kertoo.

Arkikokemusten lisäksi alkoholin nälättävälle vaikutukselle on tieteellistä pohjaa. Natural Communication -verkkojulkaisussa esitellyssä tutkimuksessa tieteentekijät tulivat hiirikokeissaan siihen lopputulemaan, että alkoholi vaikuttaa niihin aivojen osiin, jotka säätelevät ruokahalua. Ruokahalun lisääntyminen perustuu alkoholin aktivoimaan AGRP-peptidiin, joka lisää ravinnonoton tarvetta niin hiirillä kuin ihmisillä.

Lopputulos: reilusti ylimääräisiä kaloreita.

Mikäli ei toivo vaa’an viisarien värähtävän ylöspäin pääsiäisen jälkeen, kannattaakin alkoholin juomista rajoittaa esimerkiksi vain yhteen päivään. Alkoholiannokset on myös järkevä pitää maltillisina.

Lähde: Daily Mail

***

0:36

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja