STM moitti lentokenttiä koronatestivauhdista, nyt testausta pyritään nopeuttamaan: "Hoitajia otetaan muista toiminnoista"

Miksi lentomatkustajat voivat kieltäytyä koronatesteistä? – STM:n valmiusjohtaja Pekka Tulokas kertoo muutetaanko linjauksia 6:57
Miksi lentomatkustajat voivat kieltäytyä koronatesteistä? – STM:n valmiusjohtaja Pekka Tulokas kertoo muutetaanko linjauksia.

Turun lentokentällä testattiin viime lauantaina kaikki Pohjois-Makedoniasta samalla lennolla saapuneet 157 matkustajaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön valmiusjohtaja Pekka Tulokas arvioi Turun lauantaisen testauksen jälkeen, että testien ottamisnopeudessa on vielä parannettavaa.

Ylilääkäri Esa Rintala Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksiköstä kertoo MTV Uutisille, että prosessia nopeutetaan Turussa monilla eri toimenpiteillä.

– Lisäämme henkilökuntaa. Lisäksi kiinnitämme enemmän huomiota matkustajien ohjaamiseen ja siirtämiseen testaukseen. Testit otetaan erillisessä tilassa lentokentällä, Rintala sanoo.

Koronavirustestausta on kokeiltu Turun lentokentän lisäksi Helsinki-Vantaan lentokentällä. Koronavirustapauksia on todettu eniten Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Keikkatyöläiset hätiin

Helsinki-Vantaan lentokenttien koronatestauksia pyritään nopeuttamaan ottamalla henkilökuntaa muista toiminnoista, kertoo vastuualuejohtaja Teija Kaukosalmi-Virtanen HUS:ista. Koronatestaus aloitettiin kentällä viime maanantaina.

– Lentokenttätestaus on priorisoitu korkealle, joten siirrämme muista toiminnoistamme hoitajia koronatestaukseen. Käytössämme on myös terveydenhuoltoalan henkilökuntaa, jotka haluavat tehdä niin sanottua keikkatyötä, Kaukosalmi-Virtanen sanoo.

THL:n mukaan Helsinki-Vantaan lentokentällä testataan ainoastaan saapuvat lentomatkustajat, joilla on oireita. Kentällä ei testata saapuvia tai lähteviä oireettomia matkustajia.

Kaukosalmi-Virtasen mukaan lentokenttätestaus etsii vielä muotoaan.

– Näytteenottotilanteessa saattaa ajoittain syntyä ruuhkaa monesta syystä uuden toiminnan ollessa vakiintumatonta, muun muassa tietoliikenneongelmia voi olla. Henkilökuntamme tekee kaikkensa, jotta toiminta olisi mahdollisimman sujuvaa ja matkustajille vaivatonta.

Testeistä voi vielä tässä vaiheessa kieltäytyä, vaikka matkustaja saapuisikin korkean koronariskin maasta.


Lue myös:

    Uusimmat