TS: Pohjois-Makedoniasta saapuneessa koneessa useita koronatartuntoja – lehden mukaan STM haluaa viivyttää tarkkojen tietojen julkistamista

6:57
Miksi lentomatkustajat voivat kieltäytyä koronatesteistä? – STM:n valmiusjohtaja Pekka Tulokas kertoo muutetaanko linjauksia

Lauantaina Turun lentokentälle saapui 157 matkustajaa Pohjois-Makedonian Skopjesta. Turun Sanomien saamien tietojen mukaan lennolla oli ollut useita koronavirustartuntoja. 

Turun kaupungin terveystoimi ja Turun yliopistollinen keskussairaala (Tyks) suorittivat lauantai-iltana vapaaehtoisia koronatestejä Pohjois-Makedonian Skopjesta saapuville matkustajille. 

Kaikki 157 matkustajaa kävivät testeissä. Turun Sanomien mukaan useilla lennolla olleilla matkustajilla on todettu koronavirustartunta.

Myös Ylelle on vahvistettu, että lennolla on ollut useita koronatartuntoja. 

Turun Sanomien mukaan Tyks olisi ollut valmis tiedottamaan tartunnoista jo eilen sunnuntaina, mutta sosiaali- ja terveysministeriö (STM) olisi halunnut viivyttää tietojen julkistamisen maanantaihin. 

Testauksen jälkeen matkustajat ohjeistettiin omaehtoiseen 14 vuorokauden karanteeniin.

Negatiivisesta testituloksesta huolimatta Suomeen saapuneiden matkustajien on noudatettava kahden viikon omaehtoista karanteenia. 

Testistä voi edelleen kieltäytyä

Lentokentällä suoritettavista testeistä voi vielä tässä vaiheessa kieltäytyä, vaikka matkustaja saapuisikin korkeariskin maasta.

– Matkustaja voi kieltäytyä testistä, ellei meillä ole aluehallintoviraston päätöstä, Sosiaali- ja terveysministeriön valmiusjohtaja Pekka Tulokas selvensi MTV Uutiset Livelle sunnuntaina. 

Tulokas kertoo, että AVIn päätöstä matkustajien testauksesta on tarkasteltu jo kuluneen viikonlopun aikana. 

Alkuviikosta asiasta tehdään lisäselvityksiä.

Kahden koneen matkustajille tarjottu testausta

Lauantai-iltana tehty koronatestaus ei ollut ainoa laatuaan, sillä Helsinki–Vantaan lentokentällä suoritettiin vapaaehtoisia koronavirustestejä perjantaina.

Tuolloin testiaukseen suhtauduttiin kriittisemmin, ja vain kaksi kolmasosaa Romanian Bukarestista saapuneista matkustajista suostui testattavaksi.

Bukarestin koneen matkustajat olivat ensimmäisiä, joille vapaaehtoista testausta tarjottiin. 

Turun kaupunki on aiemmin kertonut, että kaupungissa on havaittu heinäkuusta lähtien useita koronavirustartuntoja, jotka on todettu Balkanin maista palaavilta matkaajilta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja