Sorrutko yhteen yleisimmistä virheistä? Lue tärkeät vinkit ensiasunnon ostajalle

Kolme tärkeintä asiaa ensiasuntoa kerrostalosta havittelevalle ovat sijainti, taloyhtiön tilanne ja huoneiston kunto.

Ensiasuntoa hankkiessa on hyvä ottaa huomioon monia asioita. Yksi olennaisimmista on asunnon sijainti. Koti kannattaa valita sillä perusteella, että kulkeminen työ- tai opiskelupaikalle on vaivatonta. Myös julkisten kulkuyhteyksien on hyvä sijaita lähellä asuntoa.

Ensiasunnon ostajan kannattaa myös tarkastaa välittäjältä tai isännöitsijältä, millainen pitkän tähtäimen suunnitelma taloyhtiöllä on, eli onko taloon tulossa lähiaikoina isoja peruskorjauksia. Asuntoja välittävän Huom!-ketjun liiketoimintajohtaja Jukka Rantasen mukaan yksi yleisimmistä virheistä on, että taloyhtiöstä ei oteta tarpeeksi selvää. Pahimmassa tapauksessa huomioimatta jääneestä korjausvelasta ja remonteista syntyvät niin suuret lisäkustannukset, että asunnon joutuu myymään pois.

Lisäksi huoneiston kunto on syytä tutkia huolella. Pientä pintaremonttia tapettien vaihdosta maalaamiseen pystyy helposti toteuttamaan itse. Kylpyhuone- ja keittiöremontit sen sijaan vaativat alan ammattilaiset paikalle, mikä lisää automaattisesti kustannuksia. Isommat huoneiston remontit täytyy myös aina hyväksyttää taloyhtiöllä.

– Pankit ovat nykyään tarkempia erillisten remonttirahojen myöntämisessä. Siksi huoneiston kuntoa ja remonttitarvetta kannattaa pohtia tarkkaan ennen ostoa, Rantanen huomauttaa.

Pankkiin ennen näytölle tuloa

Ennen asuntonäyttöön astumista on tarpeen hankkia pankilta lainalupaus, jossa pankki antaa asunnon ostajalle osviittaa myönnettävän lainan suuruudesta. Lopullisen lainapäätöksen saa, kun varsinainen kohde löytyy. Tällä hetkellä lainojen korkotaso on alhainen, mutta korkojen verovähennysoikeus supistunee tulevina vuosina. Jos korkotaso vahvistuu lähivuosina, kannattaa seikka huomioida maksukyvyssä.

Vaikka tänä päivänä asuntokauppoja tehdään vähemmän, on kysyntä pienten kerrostaloasuntojen kohdalla kovaa. Sopivan asunnon löydyttyä ripeys onkin valttia. Mikäli päätöstä jää miettimään yön yli, saattaa asunto olla seuraavana päivänä jo myyty. Nykyään ensiasunnoiksi myös ostetaan aiempaa pienempiä asuntoja.

– 10 vuotta sitten ensiasunnoiksi ostettiin suuria asuntoja, sillä pankitkin myönsivät helpommin lainaa. Asunnon kokoa kannattaa kuitenkin kasvattaa maltillisesti tulotason mukaan, Rantanen kertoo.

Vuokralta omaan asuntoon kannattaa siirtyä, kun on riittävästi maksukykyä ja tieto siitä, mille paikkakunnalle aikoo asettua pidemmäksi aikaa. Rantasen mukaan oman asunnon ostaminen kannattaa, koska vuokrataso on jo pitkään noussut, kun taas asuntolainojen korkotaso on pysynyt alhaisena.

Ensiasuntoa ostaessa kannattaa aina turvautua ammattitaitoisiin välittäjiin. Varsinkin pienempiä asuntoja myydään paljon itse, jolloin kaikki asiat eivät välttämättä ole myyjän tiedossa samaan tapaan kuin välittäjillä. Tällöin ostajalta voi jäädä olennaisia asioita pimentoon.

Lähde: Huom! 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja