Tutkimus lyttää kohtuullisen alkoholinkäytön hyödyt – jo lasillinen nostaa hengenvaarallisen sairauskohtauksen riskiä

Viiniä vai viinaa - muuttuvatko juomatapamme? 9:08
Videolla olutasiantuntija sekä viinimestari pohtivat, ovatko suomalaisten juomatavat muuttumassa.

The Lancet -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan jo kohtuullinen alkoholin juominen lisää hengenvaarallisen sairauskohtauksen riskiä, uutisoi muiden muassa BBC.

Runsaan juomisen tiedetään olevan monin tavoin terveydelle haitallista ja nostavan esimerkiksi aivoinfarktin riskiä. Osassa tutkimuksista kohtuullisen juomisen on kuitenkin huomattu olevan jopa hyväksi terveydelle ja pienentävän aivojen verenkierohäiriöiden vaaraa.

Tuore kiinalaispopulaatiolla tehty tutkimus on saanut osan kohtuullisen alkoholinkäytön terveyshyötyjen puolesta puhujista kääntämään päätään. Tutkimuksen tekijät nimittäin yhdistivät jo päivittäin nautitun lasillisen kohonneeseen aivoinfarktin riskiin.

– Olen aina ollut melko vakuuttunut siitä, että kohtuullinen alkoholinkäyttö voi suojata sydän- ja verisuonitaudeilta, mutta nyt epäilykseni ovat heränneet, sanoo Cambridgen yliopiston professori David Spiegelhalter.

1–2 päivittäistä alkoholiannosta nostaa aivoinfarktin riskiä

Brittiläiset ja kiinalaiset tutkijat seurasivat yhteensä 500 000 kiinalaista kymmenen vuoden ajan. Itä-Aasian maissa moni kantaa geeniperimää, joka heikentää merkittävästi alkoholin sietokykyä. Tutkijoiden mukaan löydökset ovat kuitenkin relevantteja kaikkien populaatioiden osalta

Oxfordin yliopiston, Pekingin yliopiston ja Chinese Academy of Medical Sciences -akatemian tutkijat rekisteröivät tutkimusaikana osallistujien alkoholinkäyttöä ja muita tapoja. Tiedot sydän- ja verisuonitauteihin sairastumisista saatiin sairaaloiden rekistereistä.

Tutkijat huomasivat, että jo yksi tai kaksi alkoholijuomaa päivittäin nostivat aivoinfarktin riskiä 10–15 prosentilla. Neljä päivittäistä alkoholiannosta nosti aivoinfarktin riskiä 35 prosentilla. Tutkijat eivät siis havainneet aineistonsa pohjalta, että kohtuullisella juomisella olisi aivoinfarkteilta suojaava vaikutus. 

Yksi alkoholiannos määriteltiin tutkimuksessa pieneksi lasilliseksi viiniä, pullolliseksi olutta tai mittayksikölliseksi väkevää viinaa.

Suomessa alkoholinkäytön riskirajoiksi on määritelty miehillä noin kolme ja naisilla noin puolitoista lasillista päivässä.

Lue myös:

    Uusimmat