Montako alkoholiannosta juot kerralla? Älä usko ”säästelykikkaan” – voi tuhota terveyden

Viiniä vai viinaa - muuttuvatko juomatapamme? 9:08
Viiniä vai viinaa – mitä juomme, ja muuttuvatko juomatapamme koskaan?

Amerikkalaissuosituksen mukaan ihmisen tulisi juoda vain yksi alkoholiannos päivässä. Toisin kuin moni kenties olettaa, juoma-annoksia ei voi "säästellä". 

Uudet amerikkalaiset ravintosuositukset suosittelevat panemaan korkin kiinni. Suosituksen mukaan kaikkien tulisi nauttia vain yksi alkoholiannos päivässä, kertoo Today. Suositus päivitetään vuonna 2020. Aiemmin naisille on suositeltu yhtä, miehille maksimissaan kahta annosta päivässä.

– Kansakuntana terveytemme olisi parempi, jos ihmiset yleisesti joisivat vähemmän, alkoholitutkimusta Bostonin yliopistossa tekevä lääkäri Timothy Naimi kommentoi.

Naimin mukaan kaksi alkoholiannosta päivässä oli yhteydessä hieman suurentuneeseen kuoleman riskiin verrattuna yhteen annokseen päivässä.

Juomia ei voi "säästää"

Naimin mukaan ohjetta ei tule tulkita niin, että juomat "säästyvät"; jos siis ei juo annosta torstaina, se ei tarkoita, että voi juoda kaksi perjantaina. 

Tuftsin yliopiston professori Dariush Mozaffarian huomauttaa, että moni tulkitsee ohjetta väärin ja olettaa, että sen mukaan ihmisen "tulisi juoda" yksi alkoholiannos päivässä. Hän kuitenkin muistuttaa, että ohjeet on tarkoitettu ihmisille, jotka jo juovat; niiden tarkoitus ei siis ole kannustaa juomaan edes yhtä juomaa.

Vähempi juominen hyödyllistä kaikille

Suomessa kohtalaisen riskin alkoholinkulutukseksi on määritelty miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa, mutta riskirajoilla juominen tuonimensä mukaisesti mukanaan jo terveysiskejä.

Yksi alkoholiannos Suomessa on esimerkiksi yksi 0,33 tölkki keskiolutta tai 12 senttiä viiniä. Amerikassa suositukset ovat melkein vastaavat.

Naimin mukaan moni amerikkalainen juo jo nyt enemmän kuin suositukset sallisivat. Hänen mukaansa vähempi juominen voisi olla hyödyllistä kaikille, ei vain liiallisesti juoville.

Lue myös:

    Uusimmat