7 merkkiä siitä, että alkoholin juominen on lähtenyt käsistä korona-aikana – tunnistatko itsesi?

Kalle kielsi viimeiseen asti olevansa alkoholisti –"Istuin jouluna yksin baarissa ja join" 7:09
Kalle kielsi viimeiseen asti olevansa alkoholisti, vaikka viina vei miestä lähes 30 vuotta. Hän kertoi joulukuussa 2017, miten onnistui raitistumaan.

Lisääntynyt vapaa-aika sekä arkirutiinien muuttuminen tai puuttuminen voivat saada ihmiset juomaan entistä enemmän. Mutta mistä tietää, että alkoholia kuluu jo liikaa?

Humalan turruttamana elämä voi tuntua hetken helpommalta, mutta ilo on lyhyt. Sen lisäksi, että alkoholi heikentää mielenterveyttä, se lisää riskiä sairastua lukuisiin eri sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpään.

Alkoholin käytön kohtalaisen riskin raja on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Yksi annos on esimerkiksi pullollinen keskiolutta. Riskirajojen paukkumisen lisäksi mahdollisesta alkoholiongelmasta kielivät seuraavat merkit.

1. Et pysty huolehtimaan velvollisuuksistasi

Kun alkoholi alkaa häiritä ihmisen arkea ja toimintaa, on hänellä todennäköisesti ongelma juomisen kanssa. Krapulassa herääminen ja kykenemättömyys tarttua päivän askareisiin kotona, töissä tai koulussa on hälytysmerkki liiallisesta juomisesta.

2. Muiden osoittama huoli

Läheisten huomautukset ja huolestuminen juomisesta ovat varhaisia merkkejä siitä, että alkoholin käyttäminen ei ole hallinnassa. Juominen saattaa myös vahingoittaa läheisiä ihmissuhteita, kuten parisuhdetta. Jatkuvat alkoholia koskevat riidat ovat hyvä syy tutkailla omia juomistapojaan.

3. Nukut huonosti

Alkoholi rentouttaa, mutta häiritsee samalla unta ja sen palauttavaa vaikutusta. Jos huomaa nukkuvansa huonommin alkoholin juomisen jälkeen, kannattaa päihteen käyttöä vähentää. Hyvät yöunet ovat elinehto fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle.

4. Olet vihainen

Alkoholi vähentää estoja ja kykyä säädellä tunteita, minkä vuoksi joidenkin ihmisten persoonallisuus voi muuttua humalassa. Jos alkoholin juominen lisää aggressiivisuutta ja väkivaltaisuutta, on homma syytä lopettaa tyystin.

5. Juot itsesi humalaan yksin

Erityisesti yksin humaltuminen altistaa alkoholiriippuvuudelle, sillä silloin humalan tuottama mielihyvä on enemmän kemiallista kuin sosiaalista. Itsekseen otettu lasillinen silloin tällöin ei ole merkki alkoholiongelmasta, mutta jos tapa on säännöllinen ja alkoholia menee yksin runsaasti, kannattaa asiaan puuttua.

6. Et tule enää yhtä helposti humalaan

Toleranssin eli sietokyvyn kasvaminen on merkki siitä, että alkoholia on tullut juotua paljon. Jos totuttu määrä alkoholia ei enää humalluta kuten ennen, se on merkki alkavasta riippuvuudesta.

7. Et hallitse juomista tai sen seurauksia

Humaltuminen vahingossa, muistin menettäminen tai jatkuvasti krapulassa herääminen ovat merkkejä siitä, että juominen ei ole enää ihmisen hallinnassa. Myös syyllisyys alkoholin juomisesta, mutta kyvyttömyys vähentää sen käyttöä kertovat, että juomisen kanssa on ongelmia.

Kehittyneestä riippuvuudesta kielii lisäksi se, että ilman alkoholia ihminen alkaa kärsiä vieroitusoireista, kuten vapinasta, unettomuudesta sekä kuulo- ja näköharhoista.

Mistä apua?

Apua alkoholiongelmaan kannattaa lähteä hakemaan terveysasemalta, työterveyshuollosta tai lähimmältä A-klinikalta.

Stressiä kannattaa hoitaa alkoholin juomisen sijaan vaikka liikunnalla, meditoinnilla, uuden harrastuksen aloittamisella, rakkaille puhumisella ja oman ajan ottamisella.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat