Somaliperheiden yhdistämisruuhka ohi - laman jälkeen hakijamäärä nollassa

Maahanmuuttovirasto on saanut vuoden loppuun mennessä purettua vuonna 2007 alkaneen somalialaisten perheenyhdistämishakemusten ruuhkan. 

Somalialaisten tulo Suomeen alkoi vuonna 1990, kun tänne saapui rakoilevan Neuvostoliiton rajan yli 1 400 somalialaista turvapaikanhakijaa. 

Turvapaikkahakemuksia on näihin päiviin asti käsitelty mm. haastattelemalla tulijoita ja heidän perheenjäseniään.

– Suomi oli 1990 täysin valmistautumaton vastaanottamaan tällaista määrää tulijoita, muistelee turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo

Lama vei hakijat

Somalialaisten turvapaikkahakemusten määrä vaihteli vuosittain: vuosina 1994–1995 turvapaikanhakijoiden määrä kävi lähellä nollaa, vuonna 2007 hakijoita oli 82. Vuonna 2004 hakijamäärä kääntyi taas kasvuun. Tänä vuonna somalialaisten turvapaikanhakijoiden määrä on jälleen kasvussa: tähän mennessä on jätetty yli 300 hakemusta.

Perhesidehakemusten ruuhka syntyi, kun vuosina 2009–2011 hakemuksia tuli ryppäinä useita tuhansia. 

Perinteisesti somalialaiset ovat saaneet oleskeluluvan maan yleisen tilanteen perusteella. Henkilökohtaisia perusteita on hakemuksissa mainittu harvoin. Nyt tämäkin on muuttunut.

Henkilökohtaisia perusteita esitetään yhä enemmän, koska Etelä- ja Keski-Somaliaa kontrolloiva Al Shabaab -järjestö on muuttanut toimintatapaansa, ja yksityishenkilöihin kohdistettu vaino on yleistä, Repo kertoo.

Jorinat sikseen

Repo kertoo, että vuosien mittaan maahanmuuttajien hakijaprofiili muuttui: nuorten miesten ohella Suomeen alkoi tulla myös suuria lapsiperheitä. Ilman huoltajaa saapuneiden alaikäisten hakijoiden määrä kasvoi 2000-luvulla. 

Hakemuksia käsitelleet haastattelijat huomioivat pian, että eräässä suhteessa somalialaiset ovat hyvin samanlaisia kuin suomalaiset: mitä vähemmän small-talkia, sen parempi. 

Haastatteluissa selvitettiin perhesiteitä esimerkiksi tiedustelemalla perheen yhteisiä tapoja, kodin lähellä olevia paikkoja tai kodin esineiden värejä.

Somalialaisia hämmensi erityisesti virkamiehen utelu siitä, minkä värisessä kanisterissa vettä oli kaivosta kotiin kannettu. Somaliassa kaikki kanisterit ovat keltaisia. 

Somaliassa on käyty aseellista taistelua vuodesta 1991. Valtio on rakenteiltaan heikko, ja kamppailu vallasta ja resursseista eri ryhmien välillä jatkuu edelleen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja