Söitkö ihan liikaa? Asiantuntija paljastaa, mitä kannattaa tehdä – eikä vastaus ole "rankka treeni"

1:31

Jos ahmit itsesi täyteen, se ei ole katastrofi. Itsesyytökset ovat turhia, muistuttaa terveys- ja fitness-valmentaja Sarah Duff.

Video: Opettele askelkyykkäämään!

Suurin osa meistä on joskus ylensyönyt niin, että vatsaan sattuu. Ähky tuntuu entistä kipeämmältä, jos tarkoituksena on ollut syödä terveellisesti tai jopa laihtua.

Jos ahmit itsesi täyteen, se ei kuitenkaan ole katastrofi. Itsesyytökset ovat turhia, muistuttaa terveys- ja fitness-valmentajana toimiva Sarah Duff.

Ylensyöminen voi herättää negatiivisia tunteita ja stressiä, joka joillain ihmisillä voi suistaa ruokavalion tai kaikki terveempää elämää tavoittelevat pyrkimykset radaltaan, Duff sanoo.

Ylensyönti ei ole maailmanloppu!

Duff suosittelisi lipsahduksen jälkeen syömään ja liikkumaan tavanomaiseen tapaan.

– Jos siis ylensöit viime viikonloppuna ja tänään ajattelet, että hitot, olen möhlinyt kaiken, voin yhtä hyvin syödä kakkua aamupalaksi, älä tee sitä, koska et ole möhlinyt.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Duff ei lähtisi treenaamaan rankasti ja "korjaamaan" näin liikasyömisen aiheuttamaa pahaa oloa.

Joskus ruokavaliomuutokset sujuvat hyvin – ja joskus eivät

Duffin mukaan mennyttä ei voi muuttaa, joten kannattaa keskittyä tulevaan. Virheet kuuluvat elämään – ja painonpudotukseen.

– Kannattaa olla realisti ja hyväksyä, etteivät asiat aina mene kitkattomasti. Tulet mokaamaan, haluat heittää pyyhkeen kehään, sinulla tulee olemaan päiviä, kun koet olevasi maailman huipulla, Duff kuvailee.

"Sinun ei tarvitse rankaista itseäsi lipeämisestä"

Duff kehottaa puhumaan "mokan" aiheuttamasta ahdistuksesta tai negatiivisista tunteista jollekulle ja pohtimaan, kumpuaako tarve ahmia epäterveestä syömisestä. Myös ammattiapu voi olla tarpeen.

Hyvistä tavoista tulee ajan myötä helpompia noudattaa.

– Sinun ei tarvitse rankaista itseäsi lipeämisestä, koskaan. Tunnusta virheet ja palaa päivittäiseen suunnitelmaasi ja toimiisi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja