Mainos

SM-liigan väriläiskätuomari ihmettelee nykykiekon vauhtia: "Aika limiteillä mennään"

26:00

Palkittu ja arvostettu jääkiekkotuomari Jari Levonen palasi SM-liigakaukauloihin sairausloman jälkeen. Levonen on taas oma räväkkä itsensä. 

Katso videolta kooste HIFK:n ja TPS:n ottelusta, jossa Jari Levonen oli tuomarina. 

Kiekko ponnahtaa maalivahdin torjunnasta suoraan kulmassa seisovan tuomari Jari Levosen kypärään. Kopsahdus kuuluu katsomon yläriveille asti, mutta Levonen ei hätkähdä.

Tähän Levonen tottui jo pelaajauransa aikana. Hän oli Ässien paidasta tunnettu maskimies, joka sai iskuja sekä kiekoista että vastustajan mailoista.

– Moni varmaan oli tyytyväinen katsomossa, kun kiekko osui. Onneksi ei tullut hampaisiin, se olisi voinut olla vähän ikävämpi, Levonen naurahtaa leppoisaan tyyliinsä tuomarikopissa HIFK:n ja TPS:n ottelun jälkeen.

Mutta tätä toiminnan tunnetta ”Japa” rakastaa. Hänestä on tullut vuosien varrella suosittu julkkistuomari, josta sekä pelaajat että yleisö pitävät. 

Levonen joutui kuitenkin alkukaudella seuraamaan pelejä sivusta kesällä tulleen olkapäävamman takia. Levonen oli kahdeksan viikkoa sairauslomalla.

HIFK:n ja TPS:n ottelu oli viikon mukana olleelle Levoselle vasta kauden viides ottelu.

– Tuntuu hyvältä olla taas mukana, täällä on kivaa remmiä. Kyllä se veri vetää peleihin edelleen, kun on ollut monta vuotta mukana.

"Yritän pysyä pois jaloista"

Levonen myöntää, että joskus tuomarille voi tehdä hyvääkin seurata pelejä sivusta kotisohvalta.

– Kyllä sitä pelejä katsellessa tulee mietittyä, että pitäisikö asiat tehdä paremmin kuin ne on tehty.

Levonen oli edelliskaudella vielä pidempään sivussa sulkapallopelissä sattuneen akillesjännevamman takia. Vammoista on syytä palautua kunnolla, sillä vauhdikas nykykiekko asettaa isot vaatimukset tuomareiden fysiikalle itse työssäkin.

– Vihelsin kyllä alasarjapelejä, mutta kyllä liigapeleissä vauhti on paljon kovempaa ja tilanteet tulevat nopeammin. Pitää tehdä oikeasti hommia, ettei ole kiekon tiellä.

– Vauhti on kasvanut paljon siitä, kun itse pelasin. Aika limiteillä mennään. Täytyy vaan yrittää vaan pysyä pois jaloista. 

Entisiä pelaajia lisää tuomarihommiin

Levosella on kasassa 878 liigaottelua tuomarina. Levonen on Timo Favorinin jälkeen SM-liigan toiseksi kokenein päätuomari. 

"Boman on rauhallisempi, kun minä taas olen aika räiskyvä. Hän vähän tasoittaa, kun minulla menee kurre muuntajaan." 

Levonen voitti Kultaisen pillin 15 kertaa peräkkäin vuosina 2003–17. Viime vuonna palkinnon vei Levosen monivuotinen tuomaripartneri Antti Boman, joka on Levosen tapaan kotoisin Porista.  

– Boman on rauhallisempi, kun minä taas olen aika räiskyvä. Hän vähän tasoittaa, kun minulla menee kurre muuntajaan, Levonen heittää. 

– Joskus välillä on ollut ongelmana, että jos toinen ei nosta kättä, niin ei toinenkaan. No, viime vuosina olemme saaneet kättä vähän paremmin ylös. 

Aiemmin pääsarjassa tuomareiden ikäraja oli 50-vuotta, mutta tätä nykyä säännöt ovat väljemmät. Jos tuomarit läpäisevät fyysiset testit, jatkamiselle ei ole estettä. 

– Katsotaan kausi kerrallaan, miten fysiikka riittää. Ettei ole ihan pelin tukkona ja pää leikkaa vielä. Jossain vaiheessa pitää ymmärtää antaa nuorille tilaa, Levonen pohtii. 

Levonen kuitenkin huomauttaa, etteivät hänen lopettamisensakaan jälkeen tuomarit Suomesta lopu. 

– Entisiä pelaajia toivoisi lisää tuomarihommiin. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.