SM-liigan toimitusjohtaja suivaantui Jukka Rautakorven kikkailusta talonpolttamisuhkauksen jälkimainingeissa – piti lupauksensa "pelleilyn" lopettamisesta

Jukka Rautakorpi ja Tappara keskellä kohua syksyllä 1999 – SM-liigapomo:"Tällaisen pelleilyn loputtava" 1:59
Videolla Tulosruudun uutinen Jukka Rautakorven toimitsijakiellosta syksyllä 1999.

Jukka Rautakorven toimitsijakielto oli kuuma puheenaihe syksyllä 1999. Tappara kiersi sääntöjä, mikä suivaannutti SM-liigan toimitusjohtajan Urpo Helkovaaran. Tulosruutu raportoi 20 vuotta sitten tapauksesta, joka sai aikaan muutoksen.

SM-liigassa kuhisi syksyllä 1999. Jukka Rautakorpi oli saanut viiden ottelun toimitsijakiellon, kun hän oli huutanut päätuomari Timo Favorinille kiekkokansakunnon kestomuistiin jääneet sanat "varo ettei talos pala".

Rautakorpi oli Iltalehden mukaan ajautunut Favorinin kanssa sanaharkkaan Tapparan ja SaiPan ottelun jälkeen.

– Olin matkalla tuomareiden pukukoppiin, kun valmentaja Rautakorpi oli minua vastassa ja sanoi minulle: Painu takaisin sinne Lahteen! Tokaisin vastaukseksi, että minä asun muuten nykyisin Tampereella. Tämän jälkeen Rautakorpi lausui nämä kuuluisat sanat: varo ettei talos pala, Favorin kommentoi jutussa. 

Toimitsijakieltoon kuului, ettei valmentaja saa toimia vaihtoaitiossa ottelun aikana. Pelin aikana tehtävästä yhteistyöstä ei sanottu sanaakaan. 

Tappara käytti tilanteen härskisti hyväksi, mikä aiheutti kovaa jälkipuintia. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

"Vaihtoaitio on aikamoinen muurahaispesä"

Tapparan apuvalmentaja Niki Andersson jakoi pelaajille ohjeita vaihtoaitiossa, mutta ylin päätäntävalta oli aitiossa peliä seuranneella valmentajahahmolla. Andersson sai korvanappiinsa ohjeita Rautakorvelta. 

– Ylhäältä näkee pelin sen verran paremmin. Vaihtoaitio on aikamoinen muurahaispesä, ja siellä on usein selkä kentälle päin. Ylhäältä tulee hyvää tarkennusta, Andersson sanoi Tulosruudulle. 

SM-liigan toimitusjohtaja Urpo Helkovaara piti toimintaa sopimattomana, vaikka Tappara ei suoranaisesti rikkonutkaan sääntöjä. 

– Tapparan ylimmän johdon kanssa käydään keskustelua arjen tullen. Tämän pelleilyn pitää loppua, Helkovaara jyrähti. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

"Mikki ymmärsi vanhana pelimiehenä"

Helkovaara työskenteli SM-liigan toimitusjohtajana vuosina 1989–2006. Hän muistaa hyvin tapauksen, joka oli liigasyksyn iso puheenaihe.  

– Sillä pelleilyllä tarkoitin, ettei työnantajan suhtautunut toimitsijakieltoon riittävällä vakavuudella. Asia oli hyvä selventää, koska niitä rajoja ei oltu aiemmin mitattu, Helkovaara sanoo MTV Urheilulle 20 vuotta tapauksen jälkeen. 

Tapauksella oli merkitystä, sillä säännöt muuttuivat. Nykyisissä kilpailusäännöissä todetaan, että peli- ja toimintakiellossa oleva henkilö ei saa olla yhteydessä ottelutapahtuman aikana millään tavalla joukkueeseen, eikä saa oleskella katsomossa joukkueen pelaajapenkin läheisyydessä.

– Pelaaja- tai toimihenkilö ei peli- tai toimintakiellon aikana ottelutapahtumassa saa olla yhteydessä ottelun tuomaristoon, virallisiin toimitsijoihin tai otteluvalvojaan, videotuomariin tai erotuomaritarkkailijaan. Säännön rikkominen johtaa lisärangaistuksiin, nykysäännöissä todetaan. 

Miten tiukkasanaista keskustelu oli Tapparan toimitusjohtajan Mikko Leinosen kanssa?

– Kyllä Mikki vanhana pelimiehenä ymmärsi mistä on kyse. Tappara jäi sen keissin kanssa yksin. He ymmärsivät, että tällainen muutos oli tarpeen. 

Lue myös:

    Uusimmat