SM-liigan sopimusneuvotteluissa dramaattinen käänne – pelaajayhdistys uhkaa lopettaa pelaamisen

6:03
Video: SM-liigan ja pelaajayhdistyksen neuvottelut katkesivat – asianajaja Heikki Penttilä avaa tapauksen juuria

Jääkiekon SM-liiga kertoi perjantaina, että SM-liiga Oy:n ja Suomen Jääkiekkoilijat ry:n (pelaajayhdistys) neuvottelut uuden yleissopimuksen ja pelaajasopimuksen ehdoista eivät johtaneet uuden sopimuksen syntymiseen. Taustalla muhii riita, jonka keskiöön on noussut pelaajien henkilökohtainen mainonta. Asiaan liittyy myös dramaattinen ukaasi.

Liiga-seurat totesivat omassa kokouksessaan torstaina 1.4.2021, etteivät ne voi hyväksyä pelaajayhdistyksen viimeisintä esitystä sopimusehdotukseksi. Liigan mukaan neuvottelujen kuluessa on saatu yhteisymmärrys moneen asiaan. Liiga, tässä tapauksessa SM-liiga Oy, vetoaa kuitenkin siihen, että pelaajayhdistys on esittänyt sopimusehtoihin sellaisia muutoksia, jotka ”vaarantaisivat seurojen taloudellisen tilanteen” sekä niiden ”tulomuodostuksen”.

Asiassa SM-liiga Oy:n lakimiehenä toimiva Heikki Pentilä myöntää MTV Urheilun haastattelussa, että koko tapauksen taustalla on yksi hiertävä asiakokonaisuus.

– Olemme päässeet yleissopimuksen osalta lähes kokonaan yhteisymmärrykseen. Pelaajasopimuksen puolella on ollut käytännössä yksi isompi kohta, mihin liigaseurat ovat todenneet, etteivät ne voi hyväksyä sitä esitetyssä muodossa. Tämä taas johti siihen, että sopimusneuvottelut katkesivat, Penttilä kertoo.

Taustalla on näkemysero pelaajien omaan mainosmyyntiin ja brändäykseen liittyen. Neuvottelupöydässä on väännetty kättä muun muassa kuva- ja tunnisteoikeuksista.

Pelaajat ovat halunneet oman myynti- ja markkinointioikeuden. Seurat ovat puolestaan kieltäneet pelaajia tekemästä omia mainossopimuksia nykyisen pelaajasopimuksen puitteissa.

Seurojen mukaan muutos saattaisi vaarantaa liigaseurojen tulovirrat. Seurat ovat olleet hyvin ehdottomia, eivätkä ne aio hyväksyä ehdotettuja muutoksia.

Pelaajasopimusta on ruuvattu tammikusta lähtien. Pelaajayhdistys lähetti torstaina liigaseuroille ukaasikirjeen, jossa se esitti asiaan liittyviä korvausvaatimuksia. Pelaajayhdistys ilmoitti, että jos sen vaatimia korvauksia ei makseta, pelaajat eivät pelaa enää 30.4. jälkeen. Tämä taas voisi heijastua tuolloin meneillään oleviin pudotuspeleihin.

– Kirje liittyi kuva- ja tunnistetieto-oikeuksiin ja niiden käyttämiseen. Olimme jo periaatteessa sopineet niistä yleissopimuksessa, eikä se ollut enää riidan kohteena. Mutta kun emme päässeet yhteisymmärrykseen pelaajasopimuksesta, tämä sopimusehto ei ole tullut vielä voimaan. Nyt pelaajayhdistys vaatii tiettyä euromäärää maksettavaksi pelaajayhdistykselle. Ja jos emme maksa, niin pelaajayhdistys uhkaa viimekädessä lähteä oikeudellisiin toimiin. Samalla pelaajayhdistys on ilmoittanut, että 30.4. jälkeen pelaajat kieltäytyisivät pelaamasta, Penttilä avaa.

– Pelaajayhdistys on ollut neuvottelujen pitkittymisen takia pakotettu reagoimaan ja varmistamaan, että pelaajien kuvia ja tunnistetietoja ei enää luvatta ja korvauksetta käytettäisi. Kirje otti kantaa siihen, pelaajayhdistyksen puolelta asiaa edistävä lakimies Matti Huhtamäki sanoo MTV Urheilulle.

Pelaajayhdistys on esittänyt korvausvaatimuksen Liigalle ja sen tv-oikeudet omistavalle Telialle.

Huhtamäki kiistää, että pelaajien henkilökohtainen mainonta vaarantaisi Liigan tulonkeruun.

– Päinvastoin. Liiga ja pelaajayhdistys ovat pyrkineet löytämään ratkaisuja, joiden kautta pystyisimme tulevaisuudessa parantamaan kaikkien osapuolten tulonhankintaa ja yhteistyömahdollisuuksia, Huhtamäki painottaa.

SM-liiga Oy:n ja Suomen jääkiekkoilijat ry:n välinen edellinen yleissopimus päättyi 30.4.2020.

MTV kuuluu Telia-konserniin.

Muokattu 3.4.2021. kello 18.18: Korjattu SM-liiga Oy:n ja Suomen jääkiekkoilijat ry:n välisen sopimuksen päättymisajankohta oikeaan muotoon.

5:50

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja