SM-liiga teki uuden linjauksen maalivahdin häirintään

Jääkiekon SM-liiga tiedottaa muuttaneensa maalivahdin häirintää koskevia linjauksiaan. Maalivahdin häirinnäksi voidaan nyt katsoa myös tilanne maalivahdin alueen ulkopuolella, jos maalivahti on ottanut selvän aseman jäällä.

Törmäys torjunta-asennon ottaneeseen maalivahtiin voidaan katsoa maalivahdin häirinnäksi myös maalivahdin alueen ulkopuolella, kun maalivahti ei enää liiku. Muutos koskee tilantaita, joissa maalivahdin katsotaan ottaneen selkeän aseman maalialueensa rajalla tai ulkopuolella ja hyökkääjä osuu tai törmää maalivahtiin vahingossa.

Jos maalivahti on paikallaan maalialueensa ulkopuolella ja häneen törmää tai osuu hyökkäävä pelaaja ilman vastustajan painetta, tilanne tulkitaan maalivahdin häirintänä.

Jos vahinkokontakti ei vaikuta maalivahdin torjuntamahdollisuuksiin, tilannetta ei tulkita maalivahdin häirintänä. Tilannetta ei pidetä myöskään maalivahdin häirintänä, jos hyökkääjä ja maalivahti ovat molemmat liikkeessä, heidän liikeratansa kohtaavat ja kontakti tapahtuu vahingossa.

Tausta

Muutokseen johti kohua herättänyt tilanne tiistain Lukko–JYP-ottelussa, kun JYPin maalivahti Eetu Laurikainen liikkui kohti maalialueen rajaa. Samalla Lukon hyökkääjä Valentin Claireaux liikkui maskiin katsoen koko ajan kiekkoa laukovaa joukkuekaveriaan Peter Tiivolaa.

Laurikainen pysäytti liikkeensä maalialueen rajalle, ollen osittain maalialueella ja osittain maalialueen ulkopuolella. Claireaux törmäsi tahattoman oloisesti häneen, ja Tiivola pääsi lyömään kiekon käytännössä tyhjään maaliin. 

Kontaktikohta ratkaisi, ja tässä tilanteessa Claireaux osui maalivahtiin maalialueen ulkopuolella. Jos tahaton kontakti olisi tapahtunut maalialueen sisäpuolella, tilanne olisi tulkittu sääntöjen mukaan automaattisesti maalivahdin häirinnäksi ja Lukon tekemä maali olisi hylätty.

– Raumalla otteluvalvoja teki tilanteessa aikaisemman linjauksen mukaisen päätöksen. Kyseessä on kuitenkin harmaan alueen tilanne, joita tulee varmasti jatkossakin.

– Lukko–JYP-ottelussa tapahtuneen tilanteen myötä huomattiin nykyisissä Liigan linjauksissa epäkohta, johon haluttiin puuttua. Olen keskustellut tilanteesta ja uudesta linjauksesta valmentajien ja Liigan erotuomarikoulutusryhmän jäsenten kanssa. Liiga pitää uuden linjauksen myötä Raumalla tapahtunutta tilannetta maalivahdin häirintänä ja jatkossa tällaiset maalit tulee hylätä, Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn toteaa SM-liigan tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat