SM-liiga-seuran erikoinen yhteys Lähi-Itään sekoittaa jalkapalloilijoita – afrikkalaiset pelaajat kyselevät pelipaikkoja

Maalikooste: Ilves - SaiPa 3:59
Katso tästä Ilves-SaiPa-ottelun maalit.

Jalkapalloilijoita jääkiekon SM-liigaan? Älytön idea, mutta tulijoita olisi. SM-liigassa pelaava SaiPa saa aika ajoin sosiaalisen median kautta tarjouksia, joissa nuoret jalkapalloilijat kyselevät mahdollisuutta päästä kokeilujaksolle joukkueeseen. 

Syynä poikkeuksellisiin tarjouksiin on Iranin jalkapallon pääsarjassa pelaava Saipan joukkue, jonka jalkapalloilijat taustajoukkoineen sekoittavat kotimaiseen SaiPaan. Iranilaisseuran päätukijana on paikallinen autonvalmistaja Saipa.

Lappeenrannan SaiPan markkinointi- ja viestintäjohtaja Jussi Viljakainen kertoo, että pyyntöjä try out -jaksolle pääsystä tulee säännöllisen epäsäännöllisesti.

– Yksi kesä oli sellainen, että niitä tuli varmaan kymmenen. Olisiko joku linkki päätynyt väärään paikkaan? Yleensä ne tulevat afrikkalaisilta nuorilta pelaajilta, jotka haluaisivat try out -mahdollisuuden täältä.

Sopimukseen kokeilujaksoista jalkapalloilijoiden kanssa Etelä-Karjalassa ei ole päästy.

– Olemme yleensä vastanneet, että toistaiseksi etsimme vahvistusta jääkiekon pelaajista. Ei ole tarvinnut vielä laajentaa hakupiiriä niin paljon, markkinoilta löytyy jääkiekkoilijoitakin, Viljakainen nauraa.

Mistään pikkutekijästä ei Saipan kohdalla ole kyse. Vuonna 1966 perustettu yhtiö työllistää kymmeniä tuhansia ihmisiä ja kertoo Linkedin-sivullaan saavuttaneensa 50 prosentin osuuden Iranin henkilöautomarkkinoista.

Jalkapallossa tilanne ei ole aivan yhtä ruusuinen. Saipa on tällä hetkellä Persianlahden pro liigassa 13 pelatun ottelun jälkeen sijalla 13.

Viljakainen kertoo, että iranilainen Saipa nousee aika ajoin esiin, kun joku huomaa sattumalta hauskan yhteyden kotimaiseen jääkiekkoon.

– Yleensä se tulee, kun joku tekee hauskan havainnon vedonlyöntisivustolta tai muualta, että täällä on tällainen jalkapallojoukkue. Ei se täällä niin laajasti tunnettu jalkapalloseura ole, se putkahtelee uutena juttuna esiin aina välillä.

Sen verran hauska sattuma yhteinen nimi autotehtaan kanssa on, että SaiPassa on selvitetty mahdollisuutta saada oma Saipa-auto Lappeenrantaan. Toistaiseksi homma ei ainakaan ole edennyt. Vilakaisen tietojen mukaan lähin myyntipiste olisi Azerbaidzanissa.

– Olisihan se hienoa markkinoinnillisesti saada sellainen tänne.

Myös jonkinlaista markkinointiyhteistyön mahdollisuutta iranilaisseuran kanssa on pohdittu, onpa Viljakainen lähestynyt jalkapalloseuraa Instagramissakin. Asiaa ei kuitenkaan ole edistetty. Yhdeksi syyksi Viljakainen mainitsee kysymykset Iranin ihmisoikeustilanteesta.

Lue myös:

    Uusimmat