Sivusto: Tällainen purkupykälä Max Verstappenin sopimuksesta löytyy – kulissipeli käy kuumana

Huimaa kuvaa! Huippunopea drone seurasi Max Verstappenia F1-radalla – tähtikuskikin innostui näkemästään 4:16
Huimaa kuvaa! Huippunopea drone seurasi Max Verstappenia F1-radalla – tähtikuskikin innostui näkemästään

Red Bullin F1-tallia varjostava kohu lyö päivä päivältä uusia laineita. Mediassa esillä olleiden huhujen ja tiedonmurusten perusteella pelissä saattaa hyvin olla paitsi kaiken keskellä olevan tallipäällikkö Christian Hornerin myös kolminkertaisen maailmanmestarin Max Verstappenin tulevaisuus.

Autosportin sivuilla kerrottiin sunnuntaina "yleisenä käsityksenä", että monien keskeisten Red Bull -työntekijöiden sopimus olisi sidottu siihen, jatkaako Horner F1-tallin johdossa vai ei. Yhtenä esimerkkinä mainitaan suunnittelijaguru Adrian Newey, ja mahdollisena pidetään sitäkin, että vastaava pykälä löytyisi myös Verstappenin vuoteen 2028 ulottuvasta sopimuksesta.g

Hornerin poistuminen vapauttaisi tällaisen pykälän sopimukseensa kirjanneet työntekijät neuvottelemaan yhä parempia ehtoja joko Red Bullin tai jonkun muun tallin kanssa.

– Verstappenin kannalta se voisi jopa mahdollistaa uuden polun hänen urallaan.

Kuumimmat huhut ovatkin viemässä Verstappenia jo Mercedekselle, josta Lewis Hamilton lähtee ensi kaudeksi Ferrarille. Siirto ei välttämättä ole todennäköinen, mutta monet, mukaan lukien saksalainen Auto Motor und Sport -lehti, tuntuvat pitävän sitä mahdollisena.

Lyhyellä tähtäimellä Verstappenin lähdössä sarjaa hallitsevasta Red Bull -tallista ei luonnollisestikaan olisi mitään järkeä, mutta pidemmällä tähtäimellä Autosportin paljastamat varikkohuhut tarjoavat jo syytä kerrakseen.

– Mitä jos ne huhut ovatkin totta, että kun F1:ssä siirrytään uusiin moottorisääntöihin 2026, marssijärjestys muuttuu – eikä Red Bullin voimayksikkö (vuodesta 2026 alkaen Ford) tuotakaan sellaista suorituskykyä kuin muilla valmistajilla?

Toisaalta F1-insider-sivuston mukaan Ford harkitsisi tällä hetkellä jopa tulevan yhteistyön purkamista.

– Johtajat Detroitissa eivät kuulemamme mukaan halua roolia tässä saippuaopperassa.

Sivusto kertoo myös, että Verstappenin sopimuksen purkupykälä liittyisi sittenkin neuvonantaja Helmut Markoon, ei Horneriin: jos Marko lähtee, Verstappen on vapaa tekemään samoin.

– Mitä minuun tulee, en aio seistä Maxin tiellä, Marko itse kommentoi asiaa F1-Insiderin Ralf Bachille.

Tämä olisi linjassa sen yleisen käsityksen kanssa, että Verstappenin perheen välit ovat aina olleet läheisemmät 80-vuotiaaseen itävaltalaiseen kuin 50-vuotiaaseen brittiin.

Esimerkiksi Motorsport-Totalin mukaan Jos Verstappen ei olisi koskaan päässyt yli siitä, että Horner yritti estää hänen silloin 18-vuotiaan poikansa siirtymisen Red Bullin ykköstalliin keväällä 2016. Marko piti kuitenkin itsepintaisesti nuorukaisen puolia.

– Tämä selittää Verstappenien rajattoman uskollisuuden Markoa kohtaan. Muistan, kun joku sanoi minulle, että jos Horner saa Red Bullin heittämään Markon ulos, silloin myös Max on hyvin nopeasti poissa. Verstappenit eivät ole ensisijaisesti kiinnostuneita maineesta ja mammonasta. Max Verstappen haluaa menestyä autourheilussa, koska hän nauttii siitä, ja hän ei ole unohtunut, kenelle hän on uransa velkaa, Motorsport-Totalin Christian Nimmervoll kirjoittaa.

Tilanne Red Bullilla vaikuttaisi kytkeytyvän myös laajemmin emoyhtiössä käytävään valtakamppailuun 51 prosenttia omistavan thaimaalaisen Yoovidhyan perheen ja yksinään 49 prosenttia omistavan Mark Mateschitzin välillä. Yhtiön perustaneet Chaleo Yoovidhya ja Dietrich Mateschitz kykenivät vielä yhteistyöhön, mutta seuraavalla sukupolvella tuntuu olevan heidän kuolemansa jälkeen huomattavasti vaikeampaa.

Thaimaan-pään kerrotaan asettuneen vahvasti Hornerin taakse, Itävallan-pään puolestaan Markon, Verstappenien ja Neweyn taakse.

Entisen F1-kuljettajan Ralf Schumacherin mukaan kyse on tässä kohtaa myös henkilökemioista.

– Liian moni asia on henkilökohtaisella tasolla jo rikottu. Niitä ei voi enää korjata. Olisi Red Bullille parasta, jos Horner irtisanoutuisi, mutta epäilen, tekeekö hän niin.

Lue myös:

    Uusimmat