Sivullinen nainen kuoli vuosi sitten hermokaasuiskussa, joka oli osoitettu venäläiselle vakoojalle – menehtyneen poika vetoaa Putiniin: "Äitini ansaitsee oikeutta"

1:39
Britannian syyttäjälaitos nosti syksyllä 2018 syytteet kahta venäläismiestä vastaan entisen venäläisvakoojan Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä murhayrityksestä.

Novitšok-hermokaasuun kuolleen naisen poika vaatii Venäjän presidentti Vladimir Putinia luovuttamaan kaksi epäiltyä Britannialle kuulusteluja varten. Hermokaasuhyökkäys tehtiin entistä venäläistä vakoojaa Sergei Skripalia kohtaan. Brittinainen Dawn Sturgess altistui myrkylle hyökkäyksen aikana ja kuoli myöhemmin.

Päivälleen vuosi sitten Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Yulia myrkytettiin Salisburyssa Englannissa. He toipuivat hyökkäyksestä, mutta myrkylle altistunut Sturgess menehtyi.

Lontoon ja Moskovan välit huononivat, kun Britannian hallitus osoitti syyttävällä sormella kahta iskusta epäiltyä venäläistä, joiden uskotaan olevan Venäjän tiedustelupalvelun keskuselimestä (GRU). 

Moskova on kieltänyt, että epäillyillä olisi mitään tekemistä valtion kanssa. Epäillyt Alexander Petrov ja Ruslan Boshirov väittivät, että he olivat kaupungissa lyhyellä turistivierailulla. Venjän presidentti Vladimir Putinin mukaan epäillyt "eivät ole rikollisia".

Menehtyneen poika vetosi Putiniin

Dawn Sturgessin poika Ewan Hopen presidentti Putinille osoitettu kirje julkaistiin Sunday Mirror -lehdessä.

– Britannian poliisi uskoo, että ainakin kaksi venäjän kansalaista ovat vastuussa äitini kuolemasta, mutta vaikuttaa siltä, että heitä suojellaan, Hope kirjoitti.

– Vetoan sinuun ihmisenä ja pyydän, että viranomaisemme saisivat kuulustella näitä miehiä äitini murhasta. Hän ansaitsee oikeutta.

Entinen Salisburyn kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matthew Deanin mukaan hyökkäykset vaikuttivat suuresti kaupungin turismiin.

Britannian Pääministeri Theresa May otti myös osaa asiaan.

– Päivä on tärkeä virstanpylväs Salisburyn kaupungille. Kaupunki nousee uudelleen koko maata järkyttäneen kemikaalisen aseen käytön langettamasta varjosta. 

– Salisburyn ja koko seudun taistelu musertavaa tapausta kohtaan osoittaa pitkämielisyyttä ja positiivista asennetta, May sanoi.

Perjantaina kaupunki julistettiin viimein puhtaaksi Novitšok-hermokaasuun vaikutuksesta. Puhdistusoperaatio kesti vuoden.

Yhteensä 12 paikkaa Salisburyssa ja Amesburyssa altistuivat hermokaasulle ja vaativat ammattimaista puhdistamista.

Asiasta kertoo CNN.

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja