Sisustuskoulu: Luo tunnelmaa väreillä

Mitkä värit sopivat yhteen? Miten väreillä luodaan erilaisia tunnelmia? Sisustuskoulussa opetellaan sisustamaan rohkeasti värein!

Värit esitetään usein oheisen piirroskuvan kaltaisessa väriympyrässä. Musta viiva jakaa värit siten, että sen yläpuolella on ns. viileitä ja etääntyviä värejä, alapuolella taas lämpimiä, dominoivia ja ”eteenpäin työntyviä” värejä.

Käyttämällä lämpimiä värejä voit tehdä tilasta kutsuvan, intiimin, kodikkaan ja lämpöisen – viileillä väreillä taas luodaan ilmavaa ja avaraa ja jopa kylmän tuntuista tilaa.

Suomalaiset luovat harmonisia sisustuksia tavallisimmin yhdistelemällä luonnonmateriaaleja ja ns. neutraaleja värejä, mustaa, valkoista, harmaata ja ruskean eri sävyjä.

Värit ympyrän vastakkaisilta puolilta

Sisustuslehtien ja –ohjelmien tällä hetkellä erityisesti ihailema huoneen väritys tuntuu olevan pelkkä valkoinen yhdistettynä parkettilattiaan, luonnonkivi- ja lasitasoihin ja kromattuun teräkseen.

Näin toki luodaan komeita, rauhallisia tiloja, mutta tavallisessa arjessa, farkkujalkaisten tv-illallisten syöjien kodeissa valkoinen sohva harvoin on toimiva ratkaisu. Ja Suomen harmaassa talvessa voisi olla todella järkevää aktiivisesti vastustaa masennusta harmonisilla, lämpöisillä tai iloisilla väriyhdistelmillä ja tehdä kodeista pesiä, joihin käpertyä marraskuulta piiloon.

Harmonisen ja raikkaan väriyhdistelmän saat, kun valitset värit ympyrän vastakkaisilta puolilta.

Oheisessa kuvassa valitut vastakkaisvärit ovat keltainen ja violetti. Vastakkaisvärit rinnakkain asetettuina korostavat toistensa kirkkautta ja intensiivisyyttä ja saavat sisustuksen hohtamaan lämpöä ja valoa. Tämä on toki rohkea valinta, mutta toimii hyvin myös suomalaisessa kodissa.

Harmonian takaa yksi pääväri

Toinen tapa käyttää värejä harmonisesti on valita väriympyrästä kolme tai neljä rinnakkaista väriä. Jutun pääkuvassa näet olohuoneen, jossa on onnistuneesti yhdistetty keltavihreää, keltaista ja oranssia.

Yläpuolella olevassa taas punaista ja oranssin sävyjä. Molemmissa tiloissa väriympyrän väreihin on yhdistetty valkoista, mustaa ja luonnonmateriaaleja, jotka keventävät ja raikastavat kokonaisvaikutelmaa.

Harmoninen värisuunnitelma voidaan laatia myös valitsemalla yksi pääväri ja käyttämällä sen eri sävyjä ja neutraaleja värejä lisänä.

Punainen on väreistä eniten ruokahalua kiihottava – onhan se värinä mansikoissa, tomaateissa, paprikassa, omenoissa – ja siksi paljon käytetty ravintoloiden ja ruokasalien sisustuksissa. Punainen väri myös herättää huomiota ja on värinä intohimoinen ja kutsuva.

Keltainen on auringon väri ja siis täynnä lämpöä ja energiaa. Keltaisen ja valkoisen yhdistelmä on hyvä ajatus esimerkiksi aamiaistilassa herättämässä uneliaita ja antamassa potkua uuteen päivään.

Sininen on harmoninen ja aika viileä väri. Se on kuitenkin kautta maailman väri, jonka ihmiset useimmin mainitsevat lempiväriksensä – johtuneeko taivaan väristä, veden sinestä ja Suomessa tietysti myös sinirististä. Sininen sopii hyvin tuomaan viileää raikkautta tiloihin, jotka paahtuvat auringonpaisteessa, kuten oheisen kuvan kesäinen olohuone.

Oranssi on huomiota herättävä ja hyvin voimakas ja lämmittävä väri. Olen huomannut, että pienet lapset ja varsinkin pojat pitävät usein oranssista. Lasten huoneissa se onkin mukavan pirteä väri. Jos ei halua maalata seiniä/seinää oranssiksi, niin esimerkiksi tyynyissä, verhoissa ja matoissa oranssi tuo mukavasti maustetta ja lämpöä muuten neutraaliin ympäristöön.

Vihreä on luonnon oma hermolääke ja väreistä kaikkein rauhoittavin. Vihreän eri sävyjä (erityisesti oliivinvihreää ja erilaisia ”yrttimäisiä” vihreitä) käytettiin ennen paljon olohuoneissa, kirjastoissa ja työhuoneissa, mutta nyt näitä värejä näkee harvemmin – vanhanaikaisenako niitä pidetään? Vihreällä saa kuitenkin luotua myös hyvin eloisia ja virkistäviä tunnelmia – kannattaa kokeilla olohuoneen lisäksi myös esimerkiksi lastenhuoneessa.

Violetti on kuninkaallinen väri, vaikuttava ja vähän dramaattinen. Aksenttiseinässä eri sävyiset violetit toimivat mainiosti, etenkin kun halutaan luoda arvokasta tai meditoivaa tunnelmaa.

Valkoisella sävytettynä violetti muuttuu lilaksi, pehmenee ja romantisoituu suosituksi makuuhuoneväriksi.

MTV3

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat