Sisustus

Joka Kodin Asuntomarkkinat seuraa syksyllä 2001 ja keväällä 2002 MTV3:n Jyrki-ohjelmasta tutun Olli Oikarisen omakotitalohanketta. Talo tehdään rakennuttajansa mukaiseksi ja näköiseksi, mutta oppi ja kokemukset sopivat jokaiselle rakentajalle - varsinkin kun opettajana toimii itse Remontti-Reiska.

Jos on talo asukkaansa näköinen niin samoin on sisustuskin. Ollin opastajana toimi sisustussuunnittelija Maija-Riitta Riuttamäki.

Olli luonnehti tavoitteitaan puhtaan funktionalistisiksi: "Kunhan kalusteet ovat oikeilla paikoillaan ja toimivat niin ulkonäkö on toissijaista - vaikka onhan se kiva, jos sisustus näyttää hyvältä"

Pintojen materiaaleja ja sävyjä on syytä miettiä etukäteen, sillä ne määräävät pitkälti kokonaisuuden. Olli arvosti vaaleaa sävyä piristettynä pienillä, värikkäillä yksityiskohdilla. Toinen hyvin keskeinen asia on keittiö - Ollin suhde ruoanvalmistukseen on varovasti ilmaisten vakiintumaton, mutta hyvä keittiöhän saattaa saada aikaan vaikka kuinka tulisen rakkaussuhteen...Teräs miellyttää rokkimiestä. Sitä siis keittiöön ja soveltuuhan se sopivasti annosteltuna muuallekin.

Oleskelutilan korkea seinä oli alusta lähtien suunniteltu punaiseksi, ja samaa linjaa jatkettiin myös keittiöön; salin puolella se voisi näkyä vaikkapa tekstiileissä. Väliin jäävää ruokailutilaa puolestaan tulee hallitsemaan puu - tila on kaksitasoinen, ja alustavasti mietittiin toisen tason materiaaliksi laattaa.

Pohjakerroksessa sijaitseva bänditila voi olla varsin karu - työtilastahan tässä on kysymys. Äänen vaimentaminenkin aiheuttaa omat rajoituksensa ratkaisuille. Raskaita tavaroita joudutaan roudaamaan sisään ja ulos, joten sisäänkäynnin eteen Olli suunnitteli kestävää ja käytännöllistä neulehuopamattoa. Erilaisista laitoksista tuttu materiaali toimii osaltaan myös äänenvaimentajana.

Ylimmän kerroksen makuutilat eivät yhden miehen taloudessa tule välittömään tarpeeseen. Pieni toimisto tarvitaan, makuuhuoneen kalustus saa olla niukahko ja vieraille jää oma huone. Olohuoneeseen tarvitaan löhöilypaikka - divaani miellyttää Ollia - telkkarin katselua ja musiikin kuuntelua varten.

Seinien väri jätettiin vielä avoimeksi, vaikka lähtökohtana onkin enemmän tai vähemmän valkoinen. Ollia miellytti myös ajatus jättää pinta osittain karkeaksi, betonipinnan näköiseksi.

(Oheiset kuvat eivät ole Ollin talosta, mutta näitä tutkittiin kiinnostuneina...)
Jakso esitetty MTV3:ssa 2.12.2001

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja