Sisko piinaa Raijaa levittelemällä valheita

Raija eli lähes 52 vuotta tiiviisti kaksoissiskonsa rinnalla. 11 vuotta sitten naisten äiti menehtyi. Sisko katkaisi Raijaan kertalaakista välit ja alkoi käyttäytyä hämmentävällä tavalla. Raija on yrittänyt selvittää vuosien ajan kaksikon välejä - turhaan.

Raijan läheisin ystävä oli 52 vuoden ajan hänen oma kaksoissiskonsa. Kaksikko muutti aikuisina viereisiin taloihin ja jakoi arjen käänteet iloineen ja suruineen.

− Sisko saattoi ilmestyä ovelleni siinä vaiheessa, kun olin hädin tuskin kotiutunut töistä. Lenkkeilimme, leivoimme ja matkustimme yhdessä. Hoidimme toistemme lapsia. Olimme yhtä suurta perhettä, Raija muistelee.

Vuonna 1998 siskosten äiti menehtyi. Sisarusten välit katkesivat kertalaakista.

− Niin hullulta kuin se kuulostaakin, emme olleet koskaan edes riidelleet kunnolla. Välirikko oli totaalinen järkytys, Raija sanoo.

Perintökokous laukaisi välirikon

Äidin menehdyttyä kaksoissiskot, heidän veljensä sekä kaksi siskopuoltaan kokoontuivat perintökokoukseen. Äidin testamentti oli selkeä: maat ja metsät jaettaisiin kaikkien kesken tasan. Irtaimiston suhteen Raijan kaksoissisar saisi yhden osan muita perillisiä enemmän.

− Testamentti oli meille ennalta tuttu. Se, että sisko sai isomman siivun, ei vaivannut ketään. Hyväksyimme yksimielisesti perinnönjaon, Raija kertoo.

Samana iltana Raija yritti lähestyä sisartaan pihamaalla. Yllätys oli suuri, kun sisko ei vastannut puhutteluun. Lopulta hän tokaisi olevansa suuttunut. Raija oli ymmällään.

Suuttumisen syy selvisi seuraavassa perintökokouksessa.

− Hän ilmoitti, ettei suostukaan hyväksymään testamenttia. Samalla hän vaati saada enemmistöosuutta myös maista ja metsistä, Raija kertaa.

Sisko aloitti ilkeän juoruilun

Raija ei ymmärtänyt syytä siskon yhtäkkiselle ahneudelle. Testamentti oli jo alkujaan hänelle suotuisa. Lisäksi äiti oli ollut elinaikanaan erityisen antelias tätä tytärtä kohtaan.

− Äiti auttoi siskoa taloudellisesti vuosien ajan. Hän jopa antoi tälle ennen kuolemaansa 100 000 silloista markkaa. Meitä sisaruksia asia ei haitannut. Äiti sai tehdä rahoillaan mitä halusi, Raija toteaa rauhalliseen sävyyn.

Sisko alkoi levittää Raijasta ilkeitä juoruja. Väitteet kävivät vähä vähältä pöyristyttävimmiksi.

Raija sai kuulla lähettäneensä ihmisille viestejä, joissa hän haukkui siskoaan sekopääksi. Raijan anopille sisar väitti, että Raija oli vienyt tältä suuren summan rahaa.

− Sisko eristäytyi koko suvusta ja veti omat lapsensa juoneen mukaan. Syy oli aina minussa. Hän ei ole vuosiin osallistunut sukujuhliin siksi, että hänen mukaansa olen aina väijymässä tilaisuutta läksyttää häntä jossain kirkon ovien takana.

Raija yritti pysäyttää pelin alkuunsa, mutta siskoon ei saanut keskusteluyhteyttä. Tämä kieltäytyi tyystin kommunikoimasta. Edes ulkopuoliset sovittelijat eivät saaneet häneen kontaktia.

− Sisko sanoi heille, ettei hän halua olla missään tekemisissä kanssani. Silti hän kävi säännöllisesti kyttäämässä talomme ulkopuolella.

Raijan mitta tuli täyteen

Siskosten välit ovat yhä tulehtuneet. Raija ei vieläkään tiedä todellista syytä siskonsa käytökselle.

− Mukana on ehkä jonkinlaista sisarkateutta. Siskon käytös on saanut silmissäni myös narsistisia piirteitä. En voi tietenkään maallikkona alkaa jaella mitään diagnooseja, Raija sanoo.

Muutama vuosi sitten sisko muutti pois Raijan naapurista. Kiusanteko jatkuu yhä. Kaikkien perättömien tarinoiden jälkeen Raijalla on ollut täysi työ palauttaa ihmisten luottamus itseensä.

− Hän on tehnyt minusta muiden silmissä ilkeän, kieron ihmisen. Voisin silti jollain tasolla antaa hänelle jopa anteeksi, jos vain hän suostuisi selvittämään asiat.

Raija sai jonkin aikaa sitten käsiinsä sähköpostin, joka on täynnä uusia siskon laatimia valheita. Malja alkoi taas läikkyä yli. Raija harkitsee tekevänsä ennen niin rakkaasta siskostaan tutkintapyynnön poliisille.

− Välirikkomme alkuvaiheessa itkeskelin illat läpeensä. Vuosien mittaan minun on ollut pakko päästä asian yli. Haluan vain, että piinaus loppuu, Raija huokaa.

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja