Sisäministeriön muistio paljastaa: Tämän takia rajanylityspaikat suljetaan

Orpo: "Koko itäraja suljetaan" 1:10
Hallitus tiedotti itärajan sulkemisesta tiistaina 28. marraskuuta.

Hallituksen aiempi päätös jättää vain Raja-Joosepin rajanylityspaikka auki ei ole pysäyttänyt eikä merkittävästi vähentänyt Suomen rajalle ohjattujen ja Suomesta kansainvälistä suojelua hakevien maahantulijoiden määrää.

Muun muassa näin sisäministeriön laatimassa muistiossa perustellaan sitä, miksi kaikki Venäjän ja Suomen välisen maarajan rajanylityspaikat suljetaan. Rajanylityspaikat suljetaan vuorokauden vaihduttua torstaiksi ja ne pysyvät kiinni kaksi viikkoa.

Viime viikolla hallitus päätti jättää auki vain Raja-Joosepin rajanylityspaikan. Muistion mukaan ilmiö on nyt siirtynyt sinne.

– Rajavartiolaitoksen ja muiden viranomaisten arvion mukaan ilmiö tulee todennäköisesti voimistumaan entisestään, muistiossa sanotaan.

Sisäministeriön muistion mukaan ainakin osa maahan saapuneista ihmisistä voi pyrkiä Suomesta muualle Schengen-alueelle, ja viranomaisilla on tästä myös havaintoja.

– Voimassa olevan valtioneuvoston päätöksen mukaiset toimenpiteet eivät siten ole vähentäneet tai pysäyttäneet ilmiötä ja siitä kansalliselle turvallisuudelle ja yleiselle järjestykselle aiheutuvaa vakavaa uhkaa tavoitellulla tavalla, muistiossa sanotaan.

Tämän vuoksi katsottiin välttämättömäksi, että myös Raja-Joosepin rajanylityspaikka suljetaan ja kansainvälisen suojelun hakeminen keskitetään lentoliikenteen ja vesiliikenteen rajanylityspaikoille.

"Ilmiö kiihtyi arvioitua nopeammin"

Muistion mukaan ilman viisumia saapuvien henkilöiden maahantulo Suomen itärajalla on jatkunut. Suomeen on 31. heinäkuuta ja 27. marraskuuta välisenä aikana saapunut 958 kolmannen maan kansalaista itärajan rajanylityspaikkojen kautta.

– Henkilöt ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta. Saapumisten määrä lisääntyi nopeasti ja ilmiö kiihtyi arvioitua nopeammin. Henkilöt ovat saapuneet Suomeen ilman Schengen-viisumia. Osa henkilöistä on oleskellut tai saapunut myös Venäjälle laittomasti, muistiossa todetaan.

Sisäministeriön muistion mukaan Venäjän viranomaiset sallivat tai aktiivisesti edistävät ilmiötä lähtömaista Suomen rajalle.

– Sosiaalinen media ja taustalla vaikuttava rikollisuus osaltaan mahdollistavat ja voimistavat ilmiötä. Potentiaalisia välineellistettyjä maahantulijoita saapuu edelleen Luoteis-Venäjälle Suomen rajoitustoimista huolimatta. Saapujia on useista maista, muistiossa todetaan.

Muistion mukaan tavoitteena on Suomeen sekä Schengen alueelle pääseminen.

– Venäjälle saapumiseen käytettyjen viisumien vilpillinen hakeminen ja myöntäminen on ollut aikaisempia tietoja laajempaa.

Muistiossa sanotaan, että viranomaisten havaintojen mukaan ilmiöön liittyy mahdollisesti myös henkilöitä, joista on vaaraa yleiselle järjestykselle tai kansalliselle turvallisuudelle.

Julkisessa muistiossa ei kuitenkaan kerrota kaikkea, sillä tarkempi arvio tilanteesta ja sen kehittymisestä on muistion salassa pidettävässä liitteessä.

Lue myös:

    Uusimmat