Sirppi ja vasara saivat lähtöpassit Kiovassa – Ukraina purkaa neuvostoaikaista monumenttia

Kiova purkaa neuvostoaikaisen Äiti synnyinmaa –patsaan kilven 1:07
Katso video: Kiova purkaa neuvostoaikaisen Äiti synnyinmaa -patsaan kilven

Kiovassa olevasta tunnetusta maamerkistä poistettiin Neuvostoliittoon yhdistetty tunnussymboli.

Erityisesti Neuvostoliittoon sekä yleisesti sosialismiin ja kommunismiin liitetty sirppi ja vasara -symboli sai lähteä Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa sen kenties tunnetuimmasta maamerkistä. 

Ukraina poisti symbolin neuvostoaikaisesta Äiti synnyinmaa -patsaasta. Symboli tullaan korvaamaan Ukrainan vaakunalla, jossa sinistä kilpeä koristaa keltainen kolmikärki. Tiettävästi Ukrainan vaakuna on tarkoitus saada asetettua Ukrainan kansallispäivään 24. elokuuta mennessä.

Ukraina on viime aikoina pyrkinyt tekemään pesäeroa Venäjään muun muassa päivittämällä tai poistamalla patsaita, kieltämällä neuvostosymboleita sekä muuttamalla kadunnimiä, kirjoittaa ukrainalaismedia The Kyiv Independent. BBC uutisoi aiemmin, että Ukraina aikoo myös siirtää joulun viettämisen ajankohtaa maassa loppiaisesta 7. tammikuuta joulupäivään 25. joulukuuta. Venäjällä ja muissa ortodoksisissa maissa joulua vietetään perinteisesti loppiaisena.

Patsas esittää naishahmoa, joka pitelee miekkaa ja sirppi ja vasara -symbolilla koristeltua kilpeä. Patsas pystytettiin vuonna 1981, kun Ukraina kuului vielä Neuvostoliittoon.

Kiovassa olevan patsaan ovat suunnitelleet Vasili Borodai ja Jevgeni Vutshetitsh, joka suunnitteli myös vuonna 1967 Venäjän Volgogradiin valmistuneen Äiti synnyinmaa -patsaan.

 

Lue myös:

    Uusimmat