Sirkka-Liisa Kivelä: Vanhus voi kuolla nälkään Suomessa

Monet eläkeläiset elävät taloudellisessa ahdingossa, mikä vaikuttaa myös heidän ravinnonsaantiinsa. Kansaneläkkeen varassa eläminen näkyy joidenkin ostoskoreissa karulla tavalla, sillä ruoaksi ostetaan jopa kissanruokaa. Laitoksissakin elää paljon nälkää näkeviä vanhuksia.

– Olen tavannut vanhuksia kissanruokahyllyllä kaupassa, ja jotkut ostavat eläimille tarkoitettuja silakoita, koska ne ovat heidän mielestään ihan hyviä syötäväksi. On paljon eläkeläisiä, jotka säästävät ruoassa, Professori Sirkka-Liisa Kivelä kertoo.

Kivelän mukaan vanhus voi kuolla nälkään Suomessa. Kun esimerkiksi muistihäiriöiselle käydään nakkaamassa ateriapalvelun ruoka, ei ole takeita siitä, että vanhus muistaa syödä ruoan.

– Ei ole poissuljettua, että vanhus voi kuolla nälkään. Tällaista asiaa ei ole tutkittu, mutta mahdollisuus on olemassa, Kivelä toteaa.

Ateriapalvelun sijaan kortteliklubeja

Kotihoidon piirissä on paljon vanhuksia, jotka ovat oman onnensa nojassa. Kun iän myötä fyysinen kunto heikkenee, ei välttämättä jakseta enää käydä kaupassa. Sirkka-Liisa Kivelää huolettaa ateriapalveluiden riittävyys.

– Kun painotetaan kotihoitoa, pitäisi kiinnittää huomiota siihen, että on tarpeeksi kotihoitopalveluita.

Lisäksi aterioiden pitäisi olla täysipainoisia.

– Kun ihminen vanhenee, energiantarve vähenee, mutta vitamiinien ja hivenaineiden tarve ei vähene. Ruoan pitää olla entistä täysipainoisempaa.

Kivelä kyseenalaistaa myös aterioiden kotiinkuljetuksen. Hänen mielestään parempi vaihtoehto olisi se, että vanhuksille perustettaisiin eräänlaisia kortteliklubeja, jotka olisivat lähellä vanhusten asuinpaikkoja.

– Kortteliklubit voisivat toimia kahviloiden tavoin: niissä voisi seurustella, pelailla pelejä ja ostaa täysipainoista ruokaa.

Suomessa on olemassa joitakin vanhusten päiväkeskuksia, mutta Kivelän mukaan niitä on liian vähän ja ne sijaitsevat usein liian kaukana vanhusten kodeista.

Laitoksissa nähdään nälkää

Palvelutalojen ja vanhainkotien ruokahuolto ei takaa riittävää ravinnonsaantia vanhuksille. Pitkäaikaishoitolaitoksissa, vanhainkodeissa sekä kotihoidon piirissä on vanhuksia, jotka näkevät nälkää.

– Ravinto on perustarve, joka pitäisi huomioida ensimmäisenä. Hoito tulee vasta sen jälkeen. Vanhukset saavat ruoasta liian vähän energiaa ja hivenaineita. Ruoan pitäisi myös maistua vanhuksesta hyvältä.

Uskomus siitä, että esimerkiksi Alzheimerin tauti tai dementia aiheuttaisi laihtumista, on Kivelän mukaan väärä.

– Ei ole ollut mistään muusta kysymys kuin negatiivisesta suhtautumisesta vanhuksiin. Silloin laihtuu, jos ei syötetä tarpeeksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja