Sinnikästä flunssaa ja oksennustautia? Syy saattaa löytyä keittiöstäsi!

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan, kun etsii syytä sairastumiselle. Erilaiset bakteerit ja virukset viihtyvät pinnoilla ja kosteassa omassa siistissä kodissakin. Jos et saa sairauskierrettä loppumaan, kokeile vaihtamalla keittiörättisi uuteen.

Tiesitkö, että keittiöräteistä ja sienistä testataan toistuvasti positiivisia tuloksia sairauksia aiheuttavista bakteereista kuten salmonellasta, E. colista, stafylokokista ja influenssaviruksesta. Kostea liina on myös suotuinen kasvualusta erilaisille homeille.

Jokaisella pyyhkäisyllä saatatkin siis levittää bakteereita sen sijaan, että saisit puhdasta jälkeä!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan salmonellainfektion yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume. Enterohemorraaginen Escherichia coli (EHEC)-infektion tavallisimmat oireet ovat verinen, kuumeeton ripuli ja vatsakrampit.

Stafylokokin aiheuttamat infektiot ovat yleensä lieviä, kuten ihoinfektioita (märkänäppylöitä ja paiseita) mutta se voi aiheuttaa myös vakavia infektioita kuten keuhkokuumetta.

Influenssavirus aiheuttaa äkillistä ylempien hengitysteiden tulehdusta, joka alkaa nopeasti nousevalla korkealla kuumeella. Siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Lapsilla saattaa esiintyä lisäksi maha- ja suolisto-oireita.

Puhdista rättisi oikein!

Pidä huolta, että peset rätit ja sienet huolellisesti käytön jälkeen.

Jokaisen käytön jälkeen huuhtele sieni tai rätti kuumassa vedessä ja purista ylimääräinen vesi pois. Anna kuivua ilmavasti.

Jos haluat ihan varmasti päästä pöpöistä eroon, steriloi pesusienesi jokaisen päivän päätteeksi ja aina kun se on ollut kosketuksissa raa’an lihan tai kalan kanssa.

– Laita märkä sieni mikroon minuutiksi - kuiva sieni saattaa syttyä palamaan. Näin käsitelty sieni kannattaa kuitenkin vaihtaa uuteen parin viikon välein.

– Laita käytetyt pesurätit puolestaan pyykkiin päivän päätteeksi.

Siivoa keittiötasot päivittäin puhdistusaineella.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat