Toim.Kati Nappa
Vieraana keittiöpäällikkö Jarmo Vähä-Savo Ravintola Sundmans G W:stä.
"Tanskalainen voileipä" mallia silakka
Paista pitkä viipale Rosalalimppua voissa ja aseta se lautaselle. Asettele leivälle silakoita (tomaatti- ja sinappisilakoita, lasimestarinsilakkarullia) ja silakanmätiä, smetanaa ja korista tillillä. Leivän seuraksi sopii hyvin esim. Tsekkiolut Urquell tai kotikalja. Leipä voidaan tarjoilla sekä aamulla että illalla.
Sinappisilakat
1 kg silakkafileitä (nahattomia)
Etikkaliemi:
1 ½ l vettä
2 dl väkiviinaetikkaa
30 g merisuolaa
Kastike:
50 g sokeria
100 g sinappia (turun väkevää ja dijonsinappia)
½ dl valkoviinietikkaa / tervaetikkaa
½ tl suolaa
½ kpl valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunanmehu
½ rkl rouhittua mustapippuria
1 rkl tilliä
1 dl vettä
3 ½ dl öljyä
3 tippaa tabascoa
1. Valmista etikkaliemi ja liota silakoita liemessä 3 - 4 tuntia, sekoita välillä.
2. Valmista sinappikastike kuten majoneesi. Sekoita kastikkeen aineet öljyä ja tabascoa lukuunottamatta hyvin keskenään. Lisää öljy aluksi tipottain koko ajan pallovatkaimella sekoittaen ja loput öljystä ohuena norona. Mausta tabascolla.
3. Valuta silakat hyvin ja laita ne marinoitumaan sinappikastikkeeseen.
4. Anna marinoitua vähintään 1 vrk.