Simpukkainen kalakeitto ja kaurasämpylät 16.11.1999

Toimittaja Ari Malmberg

pkt (90 g) pekonia
5-6 perunaa
1 porkkana
1 iso sipuli
1 l vettä
1 kalaliemikuutio
mustapippuria
1 prk (250 g) simpukoita
400 g pakasteseitiä tai
muuta vähärasvaista kalaa
1 dl kevytkermaa
tilliä koristeeksi

Leikkaa pekoni suikaleiksi. Anna pakasteseitin sulaa. Kuori perunat ja porkkana ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Hauduta pekonisuikaleita kattilassa. Kun niistä alkaa irrota rasvaa, lisää peruna- ja porkkanakuutiot ja hienonnettu sipuli. Anna hautua hetki.
Lisää vesi, kalaliemikuutio ja simpukoiden liemi. Mausta pippurilla. Kun kasvikset ovat pehmenneet, lisää kala ja kerma. Kun kala on kypsää lisää simpukat. Koristele tillillä ja tarjoa kaurasämpylöiden kanssa.

Kaurasämpylät


2 dl haaleaa vettä
1/2 palaa hiivaa
2 dl kaurahiutaleita
n.3 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa ja sokeria
1 rkl öljyä

Sekoita hiiva haaleaan veteen. Lisää sokeri. Lisää kaurahiutaleet ja jauhoja pienissä erissä koko ajan kädellä vaivaten. Lisää suola ja öljy.
Vaivaa taikina tasaiseksi ja anna sen kohota lämpimässä paikassa. Leivo taikinasta tasapaksu tanko ja leikkaa se paloiksi. Pyörittele sämpylät pienessä jauhomäärässä. Nosta uunipellille leivinpaperin päälle leikkauspinta ylöspäin.
Anna kohota liinan alla. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Lue myös:

    Uusimmat