Silmälääkäri: Piilolinssit sopivat ikänäön korjaamiseen

Piilolinssit mielletään usein nuorille sopivaksi vaihtoehdoksi silmälaseille. Silmälääkäri Kaarina Vannas suosittelee niitä lämpimästi myös varttuneemmalle väestölle.

Piilolinssit ovat silmälääkäri Kaarina Vannasin mukaan huomattavasti riskittömämpi vaihtoehto, kuin esimerkiksi laserleikkaus. Piilolinsseillä pystytään korjaamaan pitkälti mitkä tahansa näköön liittyvät ongelmat: huono lähinäkö, huono kaukonäkö ja hajataitteisuus.

– Piilolinssien käyttämiseen liittyy aika harvoin mitään ongelmia. Piilolinssit ovat kehittyneet rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan niin paljon, että sarveiskalvo pääsee hengittämään hyvin niiden kanssa, Vannas sanoo.

Vinkki: Piilolinssejä ei tarvitse osata laittaa itse paikoilleen. Optikko opettaa, miten linssit asetetaan silmään. Linssien paikoilleen laittamista voidaan harjoitella optikon luona niin monta kertaa kuin on tarpeellista.

Piilolinssit sopivat kaikille

Iäkkäämmät saattavat epäröidä linssien käyttöön siirtymistä muun muassa siitä syystä, että ne mielletään vaivalloisiksi tai vaikeakäyttöisiksi. Jokaiselle ikäryhmälle ja asiakastyypille löytyy kuitenkin sopiva linssiratkaisu. Esimerkiksi jatkuvakäyttöisiä piilolinssejä pidetään 30 vuorokautta putkeen, jonka jälkeen ne voidaan poistaa ja vaihtaa optikolla. Näin piilolinssien käyttämiseen ei tarvitse kiinnittää oikeastaan mitään huomiota kotioloissa. 

– Jos on esimerkiksi reumaa sormissa tai muuten vain koppuraiset kädet tai muita fyysisiä esteitä piilolasien itsenäiseen vaihtamiseen, niin optikolle meneminen voi olla hyvä vaihtoehto, Vannas suosittelee. 

Kertakäyttöiset linssit ovat turvallinen vaihtoehto, koska niitä ei tarvitse säilyttää nesteessä. Kertakäyttölinssit otetaan illalla pois ja aamulla laitetaan uudet linssit tilalle. 

Turvallisuustekijät piilolinssien käytössä

Lähtökohtaisesti piilolinssien käyttäminen on erittäin turvallista, kunhan muistaa pitää huolta perusasioista. Piilolinssien kanssa pitää aina olla huolellinen. Kädet täytyy muistaa puhdistaa hyvin joka kerta ennen linssien käsittelemistä. Linssit täytyy myös muistaa ottaa pois ennen nukkumista, elleivät kyseessä ole pitkäkestolinssit, joiden kanssa voi myös nukkua.

Vinkki: Jos fyysiset esteet tai ikä hankaloittavat linssien laittamista itse kotioloissa, linssit voi käydä aina vaihtamassa optikon luona. Tällöin linssejä ei tarvitse miettiä kotona ollenkaan. 

– Kertakäyttöiset linssit vähentävät tulehdusriskiä. Kannattaa laittaa vaakakuppiin, miten linssejä pystyy itse käsittelemään, Vannas sanoo. 

Ikänäön kanssa sopivat vaihtoehdot

Moniteholinssit ovat erittäin suositeltava vaihtoehto niille, joiden lähinäkö on alkanut iän myötä huonontua. Moniteholinsseillä pystyy näkemään vaivatta sekä kauas että lähelle.

– Toisaalta kaikille ne eivät sovi. Toinen ikänäköisyyden kanssa hyvin sopiva vaihtoehto on kokeilla, että laittaa vain toiseen silmään piilolasin. Silloin toisen silmän linssillä on korjattu nimenomaan ikänäköisyyttä. Tällöin linssillä varustettu silmä näkee lähelle, mutta toinen silmä näkee kauas, Vannas selittää. 

Yhden linssin käyttäminen kerrallaan sopii lähtökohtaisesti kaikille, joilla ei ole hajataitteisuutta. 

– Ne, joilla tämä vaihtoehto toimii, eivät vaihtaisi sitä mihinkään muuhun, Vannas sanoo. 

Vannas korostaa, että paras vaihtoehto löytyy kokeilemalla erilaisia linssivaihtoehtoja. Silmälääkäri tai optikko osaa suositella jokaiselle oikean piilolinssivaihtoehdon. 

– Harva iäkkäämpi ihminen tulee ajatelleeksi, että piilolinssit ovat hyvä vaihtoehto myös ikänäön korjaamiseen. Monet saattavat luulla, että piilolinssit soveltuvat vain nuorille, huonosta kaukonäöstä kärsiville, Vannas toteaa.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja